Blic

ŠTA ZA BEOGRAD ZNAčI Tenzije u Prištini usporiće pregovore

Političke tenzije u Prištini i slabljenje pregovarač­ke moći kosovskog predsednik­a Hašima Tačija mogu negativno da utiču na dalji tok dijaloga u Briselu i, u najmanju ruku, dovedu do njegovog usporavanj­a.

- Danijela luković

Jedino rešenje oni vide u tome da se Zapad umeša i spusti tenzije između Tačija i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa Tačijem ponovo u Briselu, u novoj rundi dijaloga. Iako su sa te adrese stizale poruke o intenzivir­anju dijaloga, politička previranja u Prištini im mrse konce i ne daju nadu u skori dogovor.

Jer, već unazad tri dana traju pokušaji da se održe dve sednice Skupštine Kosova, koje su za utorak sazvali vladajuća koalicija i opozicija, kako bi se potvrdio tamošnji tim za dijalog sa Beogradom i rezolucija koja bi kosovskog predsednik­a Hašima Tačija onemogućil­a da u Briselu razgovara o razgraniče­nju sa Srbijom. VEZANE RUKE

Imajući u vidu ova dešavanja, nameće se zaključak da će borba za moć uticati na pregovore sa Srbijom, s obzirom na to da iz Prištine stižu poruke da će Tačiju ruke biti vezane i da neće moći da donese bilo kakvu odluku bez saglasnost­i vladinog pregovarač­kog tima koji vodi Fatmir Ljimaj. Razloga za takvu bojazan ima, smatra Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose i poznavalac prilika na Kosovu.

IDEJA O REŠENJU

- Današnji dijalog će sigurno biti težak. Tači je u problemu jer je izgubio poverenje i Berlina i Amerike. Sve to imaće uticaj na dalji tok pregovora. Može da se desi da pregovarač ne bude Tači ili da dođe do novog odlaganja. Priština već pravi korake ka novoj fazi imenovanje­m glavnog pregovarač­a, a za Srbiju je najbolje da se sada dobro spremi za naredni period. To znači da ne treba da gleda ko će biti glavni, Haradinaj ili Tači, jer će se oni na kraju ujediniti po pitanju uzimanja cele teritorije Kosova i borbe za nezavisnos­t. Zato očekujem od Vučića da čujemo artikulisa­nu ideju o rešenju, da onda ona bude institucio­nalno podržana i da se dobro promisli ko će biti u timu koji će voditi dijalog - napominje Janjić. U toku previranja u Prištini, čak je i odlazeći američki ambasador Greg Delavi dolazio u Skupštinu ne bi li smirio tenzije, a politički analitičar Dragomir Anđelković baš na toj adresi vidi rešenje.

- Sve to dugo traje, a ovo je samo kulminacij­a izazvana

ALEKSANDAR VUčIć SASTAćE SE DANAS SA TAčIJEM PONOVO U BRISELU, U NOVOJ RUNDI DIJALOGA

„Rusija i SAD stoje na stanovištu da treba da se napravi korak napred i da se nađe kompromisn­o rešenje.“

IVICA DAčIć, ŠEF DIPLOMATIJ­E

 ??  ?? politička previranja u prištini ne daju nade u skori dogovor, naročito ne nakon sukoba tačija i haradinaja
politička previranja u prištini ne daju nade u skori dogovor, naročito ne nakon sukoba tačija i haradinaja
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia