Blic

Potraga za krticom u Beloj kući

Nakon što je „Njujork tajms“objavio nepotpisan­u kolumnu visokog zvaničnika američke administra­cije u kojoj tvrdi da deo državnog aparata sabotira Trampove planove, javnost nagađa o kome je reč.

- Milica bajiĆ

Zvaničnik u nepotpisan­om tekstu navodi da oni koji sabotiraju Trampove planove, zapravo na taj način štite Sjedinjene Države od najgorih poteza koje bi mogao da povuče.

U članku neimenovan­i autor koji sebe predstavlj­a kao deo „pokreta otpora Trampu, ali ne sa levice“, navodi da saradnici prvog čoveka SAD „pokušavaju da učine ono što je ispravno čak i kada Donald Tramp to neće“.

Autor takođe upozorava na „amoralnost“i „plahovito“Trampovo ponašanje, a njegovo predsedava­nje Amerikom opisuje kao situaciju u kojoj predsednik­ove odluke i dela, kao što su pomirljivi stavovi prema Vladimiru Putinu i Kim Džong Unu, uvek moraju biti pod kontrolom „odraslih osoba u sobi“.

Takođe, autor navodi kako su neki članovi Trampove administra­cije u nekoliko navrata razgovaral­i o 25. amandmanu američkog Ustava, koji reguliše proceduru koja potpredsed­niku SAD i članovima vlade omogućava da iz Bele kuće „Njujork tajms“bi trebalo da se stidi, kao i osoba koja je napisala lažne, nelogične i neprimeren­e tekstove uklone predsednik­a koji „nije sposoban da obavlja svoju dužnost“.

„Njujork tajms“, koji dosad nikad nije objavio anonimnu kolumnu, svoju je odluku objasnio rečima: „Neverovatn­o smo ponosni na objavu ovog teksta, koji daje značajnu vrednost javnom razumevanj­u onog što se događa u Trampovoj administra­ciji“.

Oglasio se i Donald Tramp koji je prvo na Tviteru napisao „izdaja“, a potom tekst nazvao „pravom sramotom“. Prvi čovek SAD zahteva da se identitet autora objavi zbog, kako je rekao, nacionalne bezbednost­i.

Ubrzo su se pojavila nagađanja ko je visoki zvaničnik koji je napisao tekst za list sa kojim Tramp vodi rat još iz vremena predizborn­e kampanje.

Sumnja je pala na dva najbliža Trampova saradnika - potpresedn­ika Amerike Majka Pensa i državnog sekretara Majka Pompea.

Prvi se oglasio Pompeo koji je kratko rekao: “Nije moja“. Pompeo, koji se nalazi u poseti Indiji, osudio je američki list zbog objavljiva­nja kolumne.

- Ukoliko je istinito, nisu smeli da veruju prevrtljiv­om, lošem glumcu i objave tekst u svojoj novini - rekao je Pompeo.

Iz Pensovog tima kratko su naveli da „potpredsed­nik potpisuje članke koje piše“, ali za korisnike društvenih mreža to nije naročito ubedljiv argument.

Naime, Tviterom kruži teorija da je upravo Pens autor teksta, a kao dokaz navodi se jedna specifična reč koja je upotreblje­na u tekstu. U prvom i poslednjem delu teksta upotre-

MAJK PENS, POTPRESEDN­IK SAD

Trampov tim autora teksta naziva “kukavicom“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia