Blic

Doktorka Doma zdravlja u Ljigu oživela mladića

- Tanjug/E. B.

“Ali, doktorka, gotovo je, mrtav je“, vikala je medicinska sestra u Domu zdravlja u Ljigu, ali je hrabra Greta Vujaković odbila da odustane od reanimacij­e: nadljudski­m naporom je spasla život mladiću iz Beograda!

Dežurna smena Doma zdravlja u Ljigu spasla je sigurne smrti mladića iz Beograda (30), koji se u toku vožnje u selu Moravci našao u kritičnom zdravstven­om stanju. Od sigurne smrti spasla ga je požrtvovan­ost dežurne ekipe, u kojoj se posebno istakla doktorka Greta Vujaković, koja ni posle pola sata reanimacij­e nije htela da prihvati da je mladić mrtav.

Meštanka Danijela Gajić, koja se sasvim slučajno zatekla na licu mesta, bila je svedok drame. Ona je na svom Fejsbuk profilu napisala da je čekala u redu Doma zdravlja, kada je u jednom trenutku neko javio da je pozlilo nekom momku u toku vožnje i tada je „nastala prava jurnjava i pakao“.

- Mladića dovoze u kritičnom

stanju. Modar. Ne diše. Doktorka daje jasna uputstva. Daju adrenalin i kiseonik, nastavljaj­u bez prestanka, uključuju sve moguće terapije. Čuje se sestra koja plače i kaže doktorki: ,,Ali doktorka, on je

mrtav, gotovo je“- prerpičala je Danijela, kojoj je doktorka Vujaković izabrani lekar.

Lekarka se nije predavala. Danijela nastavlja svoju ispovest ovim rečima:

- Doktorka odbija i kaže: „Ma kakvi gotovo“i daje mu opet adrenalin. Viče na pacijenta: „Molim te, diši, bori se... molim te...“i nastavlja da daje tarapije. Posle pola sata uspevaju da dobiju puls i disanje. Doktorka odlučuje da ide u pratnji sanitetom za Valjevo - napisala je Gajićeva na svom Fejsbuk profilu.

Ona je, kako kaže, napisala ovu dramatičnu ispovest jer je „ponosna na divnu doktorku i osoblje našeg Doma zdravlja“:

„Nije im lako. Jedan mlad život je spasen. Hvala, divni ljudi! Ponosna sam na sve naše medicinske i nemedicins­ke radnike. I naša čistačica je plakala. Ona nije mogla da pomogne, ali se zato Bogu molila tiho, neprimetno, sa suzama i bez glasa“.

 ??  ?? danijelin fejsbuk status izazvao veliku pažnju
danijelin fejsbuk status izazvao veliku pažnju
 ??  ?? hrabra doktorka u društvu sinova
hrabra doktorka u društvu sinova
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia