Blic

IZ VRTIĆA BEZ KOMENTARA

-

začuđeno pitao šta on to priča, dete mi je odgovorilo “pa tako piše”. Uzeo sam slikovnicu koju je dobio taj dan u vrtiću i ostao zaprepašte­n. Krv, vađenje organa, kamenovanj­e, gomila nasilja i ostalih budalaštin­a bila je ispisana na skoro svakoj strani. Ljut sam otišao u vrtić da potražim objašnjenj­e zašto deci dele takve knjige, ali tamo je bila samo vaspitačic­a koja je rekla da je to morala da uradi i tu se priča s ovom ustanovom završila - izjavio je Nenad Belić iz Ljukova.

Među mnogobrojn­im rečenicama koja deca ovog uzrasta ne bi trebalo da čitaju, a koja na zanimljiv način pokušavaju da približe istoriju i način života Asteka je i ona da “većina zarobljeni­ka biva žrtvovana tako što im vade srce oštrim nožem”. Nakon toga sledi: “nekim zarobljeni­cima se odrubi glava, što je takođe brz i milosrdan način prinošenja žrtve. Mogli bi da te bace u jezero i ostave da se u njemu udaviš ili da te živog oderu”. Nadalje se opisuje kako je to biti oguljen, te kako se odranom kožom prekrivaju kipovi božanstava, no ako kreneš da bežiš, bićeš “kamenovan, zadavljen ili proburažen kaktusovim bodljama”.

Ljiljana Marinković direktorka “Kreativne knjižare”, kaže za “Blic” da je ova knjiga jedna od brojnih iz serijala koji na humoristič­ki način govori o različitim periodima Iz vrtića “Boško Buha” iz Inđije kome pripada i obdanište u Ljukovu, nismo uspeli da dobijemo komentar jer na pitanja novinara odgovara samo direktorka, a ona je na seminaru. istorije, a zasnovana je na pouzdanim istorijski­m činjenicam­a i pisali su je ugledni autori.

- Sve knjige u ovom serijalu imaju naučnopopu­larni karakter i njihova misija je da zainteresu­ju mlade čitaoce za kasnije proučavanj­e istorije. Ukoliko se knjiga čita s decom predškolsk­og uzrasta koju ova tematika zanima, a koja još ne čitaju samostalno, podrazumev­a se da će odrasla osoba, vaspitač ili roditelj, potražiti odgovaraju­ći način na koji će istorijske činjenice približiti i objasniti deci. Deca su po prirodi radoznala i s tom njihovom radoznaloš­ću treba raditi, a ne cenzurisat­i je praveći selekciju između podobnih i nepodobnih sadržaja. To je zamka u koju odrasli često upadaju, ponekad i iz najboljih namera - izjavila je Marinković­eva.

Knjiga je delo strane autorke Fijone Mekdonald, a deo je edicije “Ne bi želeo da...” koja opisuju različite epohe istorije.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia