Blic

Živimo u vreme kretenizac­ije medija i društva

Dragan Bujošević, generalni direktor Javnog servisa, govorio je u velikom intervjuu za „Nedeljnik” o RTS-u, rijaliti programima, medijima, vlasti i opoziciji, „Nemanjićim­a”...

- E.B. nedeljnik / nenad ČalukoviĆ Program, budžet? Dnevnik 2 je dominantna emisija u Srbiji... Šta ste vi i vaš tim konkretno uradili za RTS?

Vlada Srbije usvojila je juče Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidsko­m osiguranju, kojim će, između ostalog, biti ukinut Zakon o smanjenju penzija najkasnije 30. septembra 2018.

Među brojnim izmenama Zakona o PIO, ključna je ukidanje smanjenja penzija. Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je usvajanjem Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO stvoren preduslov za uvećanje penzija.

- Prve uvećane penzije su oktobarske, a biće isplaćene u novembru. Veoma smo zadovoljni što smo za ovo uvećanje imali dovoljno novca u budžetu, tako da nije bilo potrebno da radimo rebalans. Naši najstariji sugrađani su zaslužni za uspešne reforme koje smo sproveli, i zahvaljuju­ći njima sada imamo stabilne javne finansije - rekao je Mali.

Među novinama je i utvrđivanj­e načina određivanj­a godišnjeg ličnog koeficijen­ta za osiguranik­e koji u matičnoj evidenciji nemaju utvrđene podatke o zaradi (vojni osiguranic­i i raseljena lica). Takođe, promeniće se način obračuna poslednje godine staža osiguranja.

Aleksandar Tijanić je ocenio da je bez dobrog javnog servisa - Srbija umobolna država, kao i da će RTS posle njega izgledati kao što izgleda Srbija. Kako danas izgleda RTS, a kako Srbija?

- Da je Tijanić uradio ono što smo moj tim i ja uradili u poslednje tri godine, teško da bi iko u Srbiji došao do reči. Potpuno je tačno ono što je Tijanić rekao da će bez dobrog javnog servisa Srbija biti umobolna država. Mi smo uradili sve da Srbija ne bude takva. I to je jedan od najvećih uspeha RTSa u ovo vreme apsolutne kretenizac­ije i medija i društva. Tijanić je imao sreće da nije živeo u ovoj kretenizac­iji koju je najavio u svom obraćanju studentima novinarstv­a, čiji su uzroci bahatost, neznanje, loš ukus. Želja za brzom zaradom i, nažalost, moderne tehnologij­e omogućuju svakom idiotu da misli da je Hegel. U najvećem broju svojih 60 godina, a sasvim sigurno u poslednje tri godine, RTS je bio kičma normalne, pristojne i kulturne Srbije.

- Pre nego što sam došao u RTS, u 2014. godini snimljena su 23 sata novog serijskog programa. Od 2016. snimamo oko 80 sati godišnje, dakle četiri puta više, i to sa budžetima manjim od 26 pa do šest miliona evra godišnje. Znate li šta znači kada emitujete četiri serije godišnje i još dve polučasovn­e serije? Nastane haos u filmskoj industriji, počne otimanje o glumce, scenariste, direktore fotografij­a, scenografe, režisere... Nemamo ništa protiv kada nam neke televizije uzmu ono što se zovu autori RTS-a, kao što je Radoš Bajić. Slobodno, uzmite ih, iako su neke televizije ranijih godina zabranjiva­le glumcima da se pojave na RTS-u. Jedan od glumaca plaćen je polovnim džipom da ne bi radio na RTS-u u serijama sa Šojićem.

Kako RTS uspeva da odoli izazovima kretenizac­ije koju pominjete, raznim Hegelima i rijaliti programima?

- Prošle godine je krenula „Zadruga”, uz svu moguću pompu, ali smo mi 360 dana 2017. bili najgledani­ja televizija. To se nikada u istoriji nije dogodilo. Taj podatak je pozdravlje­n burnim aplauzom na godišnjoj skupštini zajednice javnih medijskih servisa Evrope. I za njih je to bilo čudo...

Ove godine smo, međutim, osetili „Zadrugu”. Izgubili smo oko 50 dana. Dogodilo se to krajem marta pošto je 99 odsto medija objavilo slike seksa u „Zadruzi”. Naglo joj je skočila gledanost. Usledila je dobro režirana predstava jer u rijalitiji­ma ništa nije stvarno, sve je namešteno. To je dobro organizova­no propagiran­je zla... U takvoj situaciji RTS ne može ništa drugo nego da bude pristojna televizija i da se bori za normalan sistem vrednosti na kome počiva civilizaci­ja.

Kažete da je RTS kičma pristojne Srbije. Ko je lomi? Ili pokušava da je slomi?

- Pretpostav­ljam da mislite na političke napade, ali ja sam direktor televizije koji do danas nije rekao nijednu političku rečenicu. I dok sam na ovom mestu neću je izgovoriti.

- Zato što mu ljudi veruju. Znate kolika je gledanost bila 1999. kod Miloševića? Dvesta do trista hiljada. I to u vreme kad nije postojao kabl ili neke druge televizije. Znate li kolika je gledanost Dnevnika danas? Od 1,2 do dva miliona...

- Najmanje četiri stvari prvi put u istoriji RTS-a. Napravili smo kablovske kanale, digitalizu­jući našu arhivu koja je nacionalno blago Srbije i učinili je dostupnom svima. Omogućili smo ljudima oštećenog sluha da normalno prate program. I proizveli smo najmanje dve revolucije za koje ljudi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia