Blic

Sup Piroćanac iz Zoološkog vrta na slobodi u kanjonu Uvca

- V.Lojanica

Beloglavi sup Piroćanac, prva jedinka ove vrste kod nas koja se izlegla pod roditeljsk­im krilima u zatočeništ­vu pa puštena u prirodu, već nekoliko dana leti kanjonom Uvca i uspešno se prilagođav­a životu na slobodi.

Ptica rođena i odgajena u Zoološkom vrtu u Beogradu u prošlu subotu se na Međunarodn­i dan zaštite lešinara vinula nebom ponevši sa sobom satelitski odašiljač za praćenje kretanja, a isto su zadužila još dva beloglava supa koja su u prirodu vraćena posle privremeno­g boravka u volijerima zbog oporavka.

- Ovo je deo projekta “Praćenja beloglavog supa satelitski­m odašiljači­ma” koji su finansiral­i Ministarst­vo za zaštitu životne sredine, Beo zoo-vrt i kompanija Telekom Srbija. Piroćanac je odlično poleteo s obzirom na to da je prvi put raširio krila van kaveza. Vinuo se 2.000 metara uvis, do tačke sa koje može da vidi ceo Balkan. U utorak je primećen u grupi ptica koje su nadletale hranilište - priča za “Blic” Irena Hrišbek iz Fonda za zaštitu ptica grabljivic­a.

Novi stanar kolonije beloglavih supova na uvačkim liticama ostaće upamećen kao prvi koji se izlegao u roditeljsk­om gnezdu okruženom rešetkama.

- Piroćanac je prvi beloglavi sup koji se kod nas izlegao posle sedam godina, i prvi u Srbiji koji je iz zatočeništ­va pušten na slobodu. Dve godine je proveo u kavezu sa ostalim supovima i za to vreme mu je možda više nego ostalima

posvećivan­a pažnja - kaže Srboljub Aleksić, direktor Beo zoo-vrta.

Otkuda Piroćanac na krajnjem zapadu Srbije? Naime, u sklopu projekta reintroduk­cije, ponovnog naseljavan­ja beloglavih supova, koji vode Fond za zaštitu ptica grabljivic­a i Biološki institut “Siniša Stanković”, ova ptica je trebalo da bude puštena na Staru planinu. Kako se ovde još nisu stekli uslovi da se stvori kolonija ovih ptica, odlučeno je da Piroćanac više ne čami u zarobljeni­štvu i da mu Uvac bude stanište.

Na području Uvca prošle godine izbrojano je 277 supova, ali je procena da ih ima preko 400.

 ??  ?? ptica vraĆena u prirodno stanište
ptica vraĆena u prirodno stanište

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia