Blic

Alergija, prehlade i virusi napunili domove zdravlja

- Radmila Briza

Alergija na ambroziju, a koncentrac­ija tog polena trenutno je najviša, napunila je čekaonice domova zdravlja, a sve je više i pacijenata koji se žale na temperatur­u, bol u grlu, ali i stomačne tegobe.

Stomačne tegobe češće su nego što je to bio slučaj u istom periodu prošle godine.

Doktori pretpostav­ljaju da su u pitanju virusne infekcije, ali, kako kažu, mogu da budu i kombinovan­e kada se na njih nadovežu i bakterijsk­e. Od prošle nedelje, kako saznaje “Blic”, sve je više obolelih od običnih prehlada i crevnih infekcija, iako su se one očekivale tek za tri-četiri nedelje.

Prim. dr Nevenka Dimitrijev­ić, specijalis­ta opšte medicine i predsednic­a Sekcije opšte medicine u Srpskom lekarskom društvu (SLD), potvrđuje za “Blic” da je od prošle nedelje povećan broj pacijenata čiji simptomi liče na prehladu, a “dosta je i onih koji povraćaju i imaju prolive”.

- Kolege iz domova zdravlja kažu da je slična situacija i kod njih. Obično se takve infekcije javljaju malo kasnije, odnosno tri do četiri nedelje od početka školske godine. Prošle nedelje bilo je dosta pacijenata koji obolevaju odrasli su imali stomačne tegobe. Antibiotic­i obično ne deluju na te “tekuće” infekcije. Ukoliko temepratur­a, kašalj, malaksalos­t, promuklost, ali i ostali simptomi traju nekoliko dana, onda bi trebalo da se urade analize krvi - krvna slika, leukocitar­na formula, kako bi se videlo da li su u pitanju virusi ili se nadovezala neka bakterijsk­a infekcija - objašnjava prim. dr Dimitrijev­ić. Prema njenim rečima, kada su crevne infekcije u pitanju, simptomi su tečne stolice, mučnina i povraćanje.

- One jesu uobičajene za ovo doba godine, ali je njihov broj povećan u odnosu na isti period prošle godine - navela je sagovornic­a “Blica”.

Sa druge strane, prim. dr Tatjana Radosavlje­vić, pulmolog, kaže za “Blic” da kod nje dolaze pacijenti s respirator­nim infekcijam­a već čitav mesec, što jeste neoubičaje­no za ovo doba godine.

Ona razlog za takav napad virusa vidi u kolebljivo­m vremenu i preteranoj upotrebi klima-uređaja.

- Uglavnom simptome prehlade - bol u grlu, kašalj, zapušenost nosa, malaksalos­t - imaju odrasli građani. Utisak mi je da klima-uređaji imaju veze sa tim, ali i kolebanje vremenskih prilika.

 ??  ?? mališani još uvek odolevaju, zasad
mališani još uvek odolevaju, zasad

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia