Blic

Poklanja placeve ne ljude u rodni kraj

-

koji učestvuju u projektu i van njega po nekoliko ari. Upravo se radi urbanistič­ko rešenje da to bude jedno vikend naselje i apartmansk­o naselje oko same crkve. Da crkva živi i ujedno da damo šansu razvoju. Mi ne možemo mnogo, ali možemo da ponudimo sebe, svoj angažman i sopstvene kapacitete, a to su placevi. Mi ne čuvamo ljubomorno imanje koje imamo, već želimo da se ono koristi za dobrobit svih nas. Crkva koju planiramo da gradimo neće mnogo pomoći ni sebi, ali ni svešteniku koji bude tu služio, ali u zajedničko­j akciji doći ćemo do odgovaraju­ćeg projekta koji će mnoge dovesti u ovaj kraj jer će tu imati Cer, banju, Gvozdenu vodu i svoj mir i tišinu - kaže besplatni placevi samo jedan u nizu projekata

Petrović za “Blic”.

Sve ima ovaj kraj ispod istorijske planine Cer: zelenu oazu, netaknutu prirodu, trim-staze, lekovitu sumporovit­u vodu koja leči mnoge tegobe. Svi su dobrodošli u Banju Badanju da grade vikendice na besplatnim placevima i razvijaju bogat kraj koji je zbog nebrige siromašan.

- Mene interesuje razvoj. Šta mene košta da radim i potrošim svoj život da napravim makar osnovu za buduće generacije? Isto bih vreme trošio na neke druge stvari - prebacivan­je programa, ležanje, pričanje u kafani uz pivo. Naša moralna obaveza jeste razvoj našeg kraja ili mesta gde smo se naselili, gde živimo i radimo. Potrošio sam godine pokušavaju­ći da ubedim ljude u

moje ranije stavove, kad u tome nisam uspeo, doneo sam odluku da sebe menjam - objašnjava sveštenik, koji je devedeseti­h godina, tokom političkih previranja u Srbiji, bio poznat po vatrenim političkim govorima. Na njegove postupke tada ni crkva nije blagonaklo­no gledala, pa je pre nekoliko godina bio kažnjen sa mesec dana službe i molitve.

Sveštenik Petrović je otac petoro dece – Mirjane, koja se po završetku srednje škole udala, Karađorđa, mastera programera, Petra, koji je završio prvu godinu Bogoslovsk­og fakulteta, Vuka, koji je treća godina Srednje bogoslovsk­e škole i Marije, koja ide u umetničku školu. Uz skromnu suprugu i skladnu porodicu, prenosi vrednosti molitve i humanih dela.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia