Blic

Spomenik Gvozdenom puku u Prokuplju

- Jugmedia

Čuveni Gvozdeni puk Moravske divizije iz Prvog svetskog rata dobiće svoj spomen-park 12. oktobra ove godine, za kada je zakazano njegovo svečano otvaranje.

Kako piše „Jugmedija“, u lokalnoj samoupravi tvrde da se radovi na izgradnji spomen-parka odvijaju prema utvrđenom planu i napominju da JP Urbanizam i izgradnja vrši stručni nadzor.

U toku je sređivanje ograde do nekadašnje­g preduzeća „Topličanke“i priprema zemljanih polja za setvu trave, kao i formiranje površina koje će zajedno sa fontanom i drugim elementima biti deo ovog, kako tvrde, velelepnog zdanja.

Opština Prokuplje formira ovaj park u znak zahvalnost­i junacima Gvozdenog puka, boraca za slobodu, a u njemu će uživati Prokupčani.

Ovaj projekat finansira se sredstvima Vlade Srbije. Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihajlo”, poznat pod nazivom Gvozdeni puk, bio je puk srpske vojske tokom ratova od 1912. do 1918. godine.

U Drugom pešadijsko­m puku Moravske divizije prvog poziva bilo je najviše Jablaničan­a, Pustorečan­a i Topličana i Zaplanjaca.

Drugi pešadijski puk prvog poziva u miru je imao garnizon lociran u Nišu. Ipak, u Velikom ratu mobilisao se upravo u Prokuplju, gde se nalazila okružna pukovska komanda.

Odlikovao se hrabrošću i časnošću svojih oficira i vojnika, a o njemu su, osim istorijski­h spisa, napisana i brojna književna dela.

Spomen-park se finansira iz sredstava Vlade

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia