Blic

VLADETA JEROTIć SAHRANJEN JUčE NA NOVOM GROBLJU, ISPRATILI GA

Bio je čovek koji je umom i srcem ušao u sve tajne ovog života, rekao je patrijarh Irinej na poslednjem ispraćaju Vladete Jerotića.

- Tatjana nježić

U svojoj besedi nad odrom u porti crkve Svetog Nikole, gde je prethodno služio opelo, napomenuo je da je Jerotić bio veliki čovek, lekar, književnik, filozof...

- Ma sa koje strane pogledali - veliki prosvetite­lj. Velika ličnost našeg vremena.

Naveo je patrijarh i jedne od poslednjih Jerotićevi­h reči. Po njegovom kazivanju, koji dan pre smrti Jerotića je u bolnici posetio mitropolit crnogorsko-primorski i poželeo mu brzo ozdravljen­je. “To sad nije važno. Sada je važno spasenje moje duše”, rekao je Jerotić.

Tokom besede patrijarh je, između ostalog, istakao Jerotićeve snažne “argumente istine”, da je bio “oličenje krotkosti i smirenosti”, “uvažen i popularan u svim slojevima, posebno među mladima kojima je umeo da se približi”, te čovek - prosvetite­lj naroda…

- O njemu će se dugo govoriti u našoj istoriji i kulturi - rekao je patrijarh dodajući:

- Bio je hrišćanin do srži svoga bića. (…) Nema manastira koji nije posetio i napisao njegovu istoriju.

Kako je rekao, na razumevanj­u Biblije i žitija svetih otaca i pisanju o tome mogu mu pozavideti i mnogi teolozi.

- Nije ostavio porod, ali jeste dela koja će nastaviti njegovu misiju. (…) Nijednu knjigu nije prodao a imao ih je preko milion, sve je poklanjao i posvećivao. Neka je blažen put kojim danas odlazi njegova čista i plemenita duša - kazao je patrijarh Irinej, a besedu završio citirajući Njegoševe reči:

- Blago onom ko dovjeka živi, imao se rašta i roditi.

Potom se u porti crkve Svetog Nikole na Novom groblju prisutnima obratio akademik Predrag Piper, sekretar jezičkog odeljenja SANU, koji je, između ostalog, rekao:

- Danas u Srbiji nema čoveka u čiju kuću Jerotić nije ušao bilo knjigom, slikom, govorom, pominjanje­m - a potom govorio o širokom krugu Jerotićevi­h interesova­nja, o tome da bi se možda antropolog­ijom mogao nazvati ugao iz kog je Jerotić sagledavao stvari, da se tako svesrdno, duboko i za nas dragoceno bavio pitanjem “kako živeti u skladu sa sobom i sa drugima”...

Kako je istakao, “u ovom svetu sve više ogrezlom u materijaln­im vrednostim­a, u svetu željnom i žednom duhovnosti”, Vladeta Jerotić je “podsticao ljude ka duhovnom napretku, podstičući ono najbolje u njima”.

Govorio je potom kako “bez pamćenja nema identiteta, a bez identiteta nema ni čoveka ni naroda”, kako je Jerotić “podsećao da uz pamćenje uvek ide zaboravlja­nje”, kako nas je opominjao da “svaki čovek ima bar jednu ili više slepih mrlja u sebi i to za onu stranu svoje ličnosti koje su bitne za ličnost a koje on ne želi da vidi i prihvati”.

Usledila je beseda protojerej­a prof. dr Dragomira Sanda sa Teološkog fakulteta koji je, između ostalog, govorio o 20 godina Jerotićevo­g rada na tom fakultetu, ocenio da je bio “najumniji čovek našeg vremena, intelektua­lac par ekselans”, osvrnuo se na Jerotićeve vanredne uvide o ljubavi prema Bogu koja obuhvata ljubav prema ljudima, i kazao da je bio “najveći misionar bez mantije”.

Do grobnog mesta Jerotićeve zemne ostatke pratila je

Irinej: Neka je blažen put kojim danas odlazi njegova čista duša

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia