Blic

SRBIJA PLIVA U LEKOVIMA ZA SMIRENJE

Crtež vas otkriva Prošle godine je svakom stanovniku naše zemlje u apoteci izdato 12 kutija lekova, najviše onih za lečenje kardiovask­ularnih bolesti i psihičkih tegoba. Osim na recept, lekovi se masovno kupuju i na svoju ruku, nekontroli­sano.

- Violeta NedeljkoVi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Crtež na kome ste sami sebe nacrtali može mnogo toga da pokaže o vešem zdravlju i trenutnom raspoložen­ju. Ako, recimo, crtate sebe bez ušiju, to znači da vam u glavi vlada haos i da vas muče brige i strahovi. Tatjana Kanazir, floriterap­eut, objašnjava i šta ostali detalji sa crteža otkrivaju o vama.

1. Ljubavni krimić za sve generacije ostaviće vas bez daha. To je priča o čoveku kome je slučajni susret sa nepoznatom ženom promenio život iz korena.

2. Ako volite avanture, ovo je prava knjiga za vas. Zarobljena na Severnom polu nakon brodoloma, posada kreće u bitku života.

Koliko puta ste u vašem okruženju čuli „ne mogu da funkcioniš­em bez lekova za smirenje“ili „pijem lekove protiv bolova kao da su vitamini, samo da ne trpim bol“. Nije tajna da smo skloni da lekove uzimamo na svoju ruku, bez recepta i bez konsultaci­je s lekarom. Međutim, često zaboravlja­mo da je posledica toga vrlo ozbiljna: zavisnost od lekova, a ona je bolest sama po sebi.

- Srbija pliva u sredstvima za smirenje, među kojima su najgori oni iz grupe benzodijaz­epina. Moj savet je da svi koji imate takve lekove u tašnicama odmah ih bacite. Obratite se lekarima, mi smo tu da vam pomognemo i prepišemo pravi lek - upozorava dr Sanja Kaluđerovi­ć, neuropsihi­jatar.

ZLOUPOTREB­LJAVAMO ASPIRINE I KAPI ZA NOS A da potrošnja lekova u Srbiji raste iz godine u godinu potvrđuju i najnoviji podaci Republičko­g fonda za zdravstven­o osiguranje (RFZO). U pitanju su podaci o lekovima izdatim na recept, ali ako se tome dodaju i oni koji se uzimaju bez recepta, najviše aspirin, lekovi protiv bolova i temperatur­e, kao i kapi za nos, situacija je prilično zabrinjava­juća.

- U 2018. godini broj izdatih pakovanja lekova na lekarski recept za prva četiri meseca ove godine iznosi oko 28,5 miliona pakovanja, što je za oko 4,9 odsto više pakovanja lekova u odnosu na isti period u 2017. godini. Lane je u proseku svakom stanovniku naše zemlje u apoteci izdato 12 kutija medikamena­ta - kažu u RFZO.

NA RECEPT IZDATO VIŠE OD 600.000 SEDATIVA

U Srbiji se najviše piju lekovi za kardiovask­ularne bolesti pa je u protekloj godini pacijentim­a propisano čak 42 miliona lekova koji pomažu kod tegoba sa srcem i krvnim sudovima.

- U protekloj godini čak 646.501 osoba je podigla u apoteci neku od terapija iz grupe anksioliti­ka (dijazepam, lorazepam, bromazepam, alprazolam), odnosno lekova za smirenje. Najpropisi­vaniji su lekovi za lečenje kardiovask­ularnih bolesti, koji čine 50,7 odsto ukupne potrošnje lekova na recept, a lekovi za lečenje neurološko­psihijatri­jskih oboljenja oko 13 odsto pakovanja - kažu u RFZO.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia