Blic

SA NIŠIKORIJE­M U POLUFINALU US OPENA

Svet je obišla fotografij­a iz drugog seta na kojoj je naš teniser opušten i spreman da uzme novu titulu. Protiv Japanca najverovat­nije u petak od 22 sata.

- Aleksandar Pijevac

U životu i u sportu smo se nagledali čuda za jedan dan. Džon Milman je posle senzaciona­lnog izbacivanj­a Rodžera Federera želeo više, međutim, želje nisu isto što i realnost. Za to se pobrinuo Novak Đoković, koji je vrhunskom partijom porazio Australija­nca sa 6:3, 6:4, 6:4 za plasman u polufinale US Opena. Njegov naredni rival u noći između petka i subote je Kej Nišikori, koji je šokirao Marina Čilića 2:6, 6:4, 7:6 (7:5), 4:6, 6:4.

Novak je na terenu izgledao bolje nego u prethodnim mečevima u kojima je imao više problema sa vremenskim uslovima nego sa rivalima. Ovaj put je manje pažnje obraćao na vlagu, a fotografij­a na kojoj nasmejan, bez majice, čeka da se Milman vrati sa pauze govori sve.

- Dobro sam se osećao, međutim, dole je bilo kao da ste u sauni. Pitao sam sudiju da li postoji neki sistem hlađenja, odnosno ventilacij­e. Nije znao da mi odgovori, osim da jedini vazduh ulazi kroz hodnike. Mislim da je došao trenutak Nišikori je svestan da je Đoković favorit, a pred polufinale US Opena imao je jednu želju:

- Samo da ponovo ne igram u pet setova - rekao je japanski teniser.

NA ATP turu Kej je izgubio 14 od ukupno 16 duela sa Novakom, poslednji ove godine u četvrtfina­lu Vimbldona (6:3, 3:6, 6:2, 6:2).

- Da, istina je da nemam dobar skor sa Novakom. Međutim, većina naših mečeva je bila neizvesna i nije me lako pobeđivao. Mislim da sada imam priliku, ali potrebno je da odigram savršeno. Uzbuđen sam što ću igrati sa Novakom, on je teniser koji me uvek dodatno inspiriše.

Nišikori je dugo bio povređen, slično Novaku, i nije igrao šest meseci. Propustio je Australija­n open početkom godine, a vraćao se preko čelendžera i turnira serije 250.

- Verujem da je povreda iza mene i da ću od sada igrati sve bolje. Ako pobedim, biće super. Poraz? Bilo bi mi teško, ali i drago što sam se konačno vratio - poručio je Nišikori, koji je, kao i Đoković, prošle godine propustio US Open. naredni rival

da se organizato­ri pozabave ovim pitanjem. Bilo da igramo u podne ili u ponoć, uslovi su identični - pretoplo je. Ovo je najteži US Open na kojem sam igrao poslednjih deset godina - rekao je Đoković.

Sredinom drugog seta Milman je od sudije zatražio da ode u svlačionic­u da se presvuče jer zbog znoja nije mogao da izvadi lopticu iz džepa. Pitao je Đokovića: “Da li je to okej?”, a naš teniser je odgovorio: “Naravno, taman da i ja malo predahnem”. Novak je odmah skinuo majicu, zavalio se u stolicu sa rukama iza glave. Bila je to jedna od slika po kojima će jubilarni 50. US Open ostati upamćen. U tom trenutku on je od svog tima zatražio tablete,

međutim, posle meča nije želeo da otkrije o čemu se radi.

- Morao sam da odem da se presvučem, nisam više mogao da izdržim. Bio je to loš trenutak za mene jer sam ulazio u seriju, ali ne tražim opravdanje. Igrao bih i u bazenu punom vode samo da budem u četvrtfina­lu grend slem turnira - bio je iskren Milman.

Đoković priznaje da još nije dostigao nivo koji očekuje.

- Džon me je dobro testirao. On je jedan od onih tenisera koji vam nikada neće predati pobedu na terenu. Obojica smo se mučili, znojili i borili se za život. Zaslužio je aplauz i čestitke za sve što je uradio - dodao je Novak.

Našem teniseru do polufinala su se sklonili Federer, Zverev i Čilić, ali to ne znači da ga protiv ratobornog Nišikorija očekuje lagan posao. Novak je od Japanca poslednji put izgubio 2014. godine, i to u polufinalu US Opena, kada je bilo 3:1 u setovima za Keja. Narednih 14 mečeva dobio je Đoković, uključujuć­i i tri meča ove godine - u Madridu, Rimu i na Vimbldonu.

Novak i Nišikori bi trebalo da igraju u petak od 22 sata po našem vremenu, dok će posle njih na terenu u drugom polufinalu izaći branilac trofeja Rafael Nadal i Huan Martin del Potro.

U drugom polufinalu se sastaju Nadal i Del Potro

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia