Blic

Amerikanci nisu fer, kažnjavaju teniserke

-

Muškarci imaju pravo da se presvlače na terenu, dok organizato­ri tvrde da su u pitanju pravila i da se ne radi o seksizmu.

Zašto Đoković, Federer, Nadal i ostali teniseri mogu da poziraju pored terena baz majica, dok je teniserkam­a zabranjeno da se presvuku na terenu? Ovo je bilo samo jedno od pitanja sa kojim su se sreli organizato­ri US Opena nakon što je Milman usred meča, konkretno u drugom setu, pri rezultatu 2:2, uzeo šestominut­ni tajmaut da ode u svlačionic­u.

- Milman nije prekršio pravila o pauzi zbog presvlačen­ja ili odlaska u toalet. Glavni sudija je odlučio da su uslovi za igru takvi da se Milmanov apel može svrstati pod problemi sa opremom, za šta pravila ITF-a (Međunarodn­e teniske federacije) i predviđaju kratkotraj­ni prekid susreta dok se igrač ne udalji sa terena da bi promenio odeću ili obuću. Oba tenisera su se saglasila oko toga - navodi se u saopštenju Teniskog saveza SAD.

Na društvenim mrežama se vodi polemika da li US Open diskrimini­še teniserke, a grend slem turniri našli su se na udaru kritika zbog različitih aršina, odnosno seksizma. Francuska teniserka Aliz

Korne je tokom meča protiv Šveđanke Johane Larson u jednom trenutku skinula majicu, jer je shvatila da ju je tokom pauze obukla naopako. Presvlači na terenu Sve je trajalo manje od deset sekundi. Međutim, sudija Kristijan Risk ju je kaznio zbog kršenja pravila.

Teniserke su, naravno, stale na stranu svoje koleginice uz zajednički stav Aliz je kažnjena samo zato što je žena. Sa druge strane, teniseri, odnosno muškarci su stalno golišavi, ne samo na US Openu već i na drugim velikim turnirima. Među njima prednjače Nadal i Đoković koji ne samo da menjaju majice tokom meča, već i pobede i titule proslavlja­ju u toplesu.

- Nikada u životu nisam ništa slično video - izjavio je legendarni Džon Mekinro, sada TV komentator, nakon što se Novak zavalio u stolici dok je čekao da se Milman vrati.

US Open je prvi grend slem turnir koji je još 1973. godine izjednačio nagrade za tenisere i teniserke, međutim, očigledno je da su Amerikanci propustili da u drugim stvarima polove učine ravnopravn­im. Javnost ovakvo ponašanje čudi jer je u Njujorku, recimo, dozvoljeno da se ulicama šeta u toplesu.

KORNE JE KAžNJENA JER JE NA TERENU SKINULA MAJICU NAKON ŠTO JE SHVATILA DA JU JE OBUKLA NAOPAKO

 ??  ?? rafa nadal se redovno
rafa nadal se redovno
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia