Blic

Kad Srbin u Americi stvara fudbalere za veliki Bajern

Jednom godišnje najbolji pojedinci odlaze u Minhen i postoji mogućnost da tamo ostanu ukoliko se pokažu - kaže trener koji je neočekivan­o dobio ovaj atraktivan posao.

- Milan zarić Koliko ste već dugo u Americi? Šta vas je, između ostalog, tamo dočekalo? Prate li Amerikanci evropski fudbal? Vaša Akademija ima saradnju s Bajernom? Da li i vi putujete za Minhen u Bajernovu bazu?

Ivan Ilijevski (31), mladi srpski fudbalski stručnjak, dugo je tragao da pronađe klub koji bi mu omogućio usavršavan­je. Mislio je da će sve da se završi samo na ljubavi, od koje neće moći da se živi, dok nije iznenada dobio posao. I to iz Amerike, uz rečenicu: „Primljeni ste, dođite, čekamo vas“.

Ilijevski se iz rodne Topole tako otisnuo preko bare, a za „Blic“objašnjava kako je u SAD postao jedan od trenera koji stvara buduće asove za slavni minhenski Bajern.

- Gotovo sam bio digao ruke od fudbala, već sam isplanirao da u Dubaiju radim nešto sasvim deseto, kad sam pre dve godine dobio poziv iz Amerike da odem u „Global premijer soker akademiju“.

To je bila poslednja prijava koju sam poslao za trenerski posao. Oglas sam pronašao na bajerna sa svojim internetu i javio se više reda radi. Na sreću, ispostavil­o se da su me pozvali i usledio je odlazak u Ameriku, tačnije u državu Roud Ajland - kaže Ilijevski. - Ovde u klubu imam sve. Plaćen mi je smeštaj, nas petorica trenera živimo zajedno, klub nam je obezbedio automobile, plaća nam benzin, a naše je samo da radimo. Treniram

dečake i devojčice raznih uzrasta, kojih trenutnu u klubu ima oko 500. To me ispunjava jer je rad zanimljiv, a uskoro bi trebalo da polažem za A trenersku licencu, što bi mi omogućilo rad na koledžu, a potom je cilj i profi

licenca.

- Nisam siguran. Oni znaju za Real i Barsu, Ronalda i Mesija i to je to. S druge strane, Evropljani koji rade u klubu jako dobro znaju sve što se događa na našem kontinentu, ali i konkretno u Srbiji. U decembru su u Beogradu bili generalni direktor, koji je Šveđanin, i još jedan Irac, pa su išli na večiti derbi. Bili su oduševljen­i. Tako nešto nikad nisu videli, a čak su se i učlanili u Crvenu zvezdu. Uz to, verovali ili ne, na nacionalno­j američkoj televiziji Foks sport smo gledali Zvezdine mečeve u Ligi Evrope. U direktnom prenosu. Nisam mogao da verujem da oni to prenose.

- Tako je. Mi smo zvaničan partner Bavaraca za Severnu Ameriku. Naša domaća garnitura dresova je identična kao Bajernova, dok se gostujuća razlikuje, ali imamo grb nemačkog kluba na rukavu. Stručnjaci iz Nemačke su u svakodnevn­oj komunikaci­ji s našom Akademijom, jednom nedeljno imamo „konferenci­jsku vezu“i prenosimo im sve što radimo. Oni su upoznati sa svim detaljima, a jednom godišnje najbolji pojedinci odlaze u Minhen i postoji mogućnost da tamo ostanu ukoliko se

pokažu. - Tek sam oko dve godine u klubu i nisam još dobio priliku da idem, ali treneri koji su duže tu su bili. Tamo dobijate priliku da radite s vrhunskim stručnjaci­ma i da se usavršavat­e, što je još jedna fenomenaln­a stvar - kaže Ilijevski.

 ??  ?? buduće zvezde učiteljem
buduće zvezde učiteljem

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia