Blic

Šta Evropi novo donosi takmičenje Liga nacija

- D. Nikolić

(engleska) i ivan rakitić (hrvatska)

za plasman na ep

Pobednici grupa, njih ukupno četiri u jednoj ligi, igraće polufinale, a onda sledi i veliko finale svake lige.

Novo takmičenje pod okriljem UEFA - Liga nacija, nadmetanje reprezenta­cija Starog kontinenta, počelo je juče. Ideja UEFA je da se kroz novi format susreta nacionalni­h timova njihova uigranost pred velike turnire (Prvenstvo Evrope i sveta) dodatno poveća, da se broj prijateljs­kih mečeva smanji, a tzv. malim reprezenta­cijama omogući dodatni put do plasmana na kontinenta­lni šampionat. Prvo izdanje Lige nacija će se odvijati do juna 2019. kada su na programu finala, jer je 55 članica UEFA, zapravo, podeljeno u četiri lige. Svaka liga (A, B, C i D - koje su napravljen­e po kvalitetu reprezenta­cija, odnosno UEFA koficijent­ima nacionalni­h timova) je podeljena na četiri grupe (1, 2, 3 i 4). U prve dve lige grupe su tročlane, a u našoj (Srbija je u C ligi) i četvrtoj ima grupa i sa po četiri člana.

Igra svako sa svakim u okviru jedne grupe. Pobednici grupa, njih ukupno četiri u jednoj ligi, igraće polufinale, a onda sledi i finale svake lige. Najpre treba reći da pre tih finala pobednik svake od četiri grupe obezbeđuje dve stvari prolazak u viši rang nadmetanja (Srbija, dakle, može da prođe u kvalitetni­ju, Ligu B), ali obezbeđuje i pomenuti ulazak u plej-of Lige C. Taj plej-of će služiti za one ekipe koje nisu obezbedile plasman na Evro 2020. U plej-ofu četiri reprezenta­cije će igrati polufinale, pobednici i finale, a šampion lige ujedno postaje i selekcija koja se kvalifikuj­e na predstojeć­i šampionat Evrope. Dakle, dva su puta na Evropsko prvenstvo, reprezenta­cija može na Evro ili kroz klasične kvalifikac­ije (počeće u martu 2019. i trajaće do novembra iste godine), ili da bude šampion svoje lige.

Ko je sa Srbijom u C ligi? Dosta je tu reprezenta­cija, 16, ali je mnogo važnije ko je najpre sa nama u grupi. U pitanju su Litvanija, Rumunija i Crna Gora. Reprezenta­cija Srbije novo takmičenje počinje večeras (20.45) u Viljnusu, a onda u ponedeljak igra sa Rumunijom. U grupi je još i Crna Gora, sa kojom će “orlovi” prvi meč igrati 11. oktobra kao gosti, a 17. novembra u Srbiji. Dakle, cilj je osvojiti prvo mesto u grupi, pa onda pobediti u polufinalu i finalu Lige C i eto nas na EP. Ukoliko prođemo u Ligu B, tamo bi nas čekali Vels, Austrija, BiH, Rusija. Mogli bismo, doduše, i u Ligi A, ali dug je put dotle. Samo korak po korak. Najpre Litvanija, pa Rumunija, pa sve redom.

U PLEJ-OFU čETIRI EKIPE ćE IGRATI POLUFINALE, POBEDNICI I FINALE, A ŠAMPION LIGE IDE NA EP

 ??  ?? hari kejn boriće se u ligi a 2020. godine
hari kejn boriće se u ligi a 2020. godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia