Blic

Nova šansa za varalice

-

JELENA MEDIĆ, novinarka

ne krademo, ne budemo loši prema drugima, ili ne daj bože ubijemo nekoga. Da bismo se naučili fer-pleju, neprestano­j borbi, upornosti, poštovanju istinskih autoriteta, ali i tome da ponekad život neće biti preterano pravedan prema nama iako radimo sve kako treba, roditelji nas upisuju na neki od sportova. Nema boljeg načina nego da sve lepote, ali i one ružne strane života, naučimo na svojoj koži, od takmičenja u nekom sportu.

Ali kao i u životu, tako i u sportu ne smemo nikada da se naviknemo na krađu. A Vedran Samac, naš najbolji bacač koplja, našao se u žiži javnosti kada su njegov hitac sudije Zoran Kresojević i Dragan Sekulić loše izmerili. Odnosno oni su na Mitingu u Sremskoj Mitrovici pomerili za nekoliko metara koplje i izmerili da je hitac imao daljinu od 85 metara i 60 centimetar­a, čime bi bio srušen državni rekord Seada Krdžalića iz 1987. od 83,35 metara.

#

Za namešteni nacionalni rekord u atletici kažnjeni su samo na dve godine i na šest meseci

Kako se u današnje vreme ništa ne može sakriti, procurio je snimak na internetu na kojem se jasno vidi da su sudije varalice i da su namerno pomerile koplje. Kako bruka nije mogla da se sakrije, disciplins­ka komisija Atletskog saveza Srbije je kaznila sa dve godine suspenzije Zorana Kresojević­a i šest meseci Dragana Sekulića.

Dobra vest je što je Atletski savez odmah odreagovao i kaznio glavne aktere prevare, a predsednik Veselin Jevrosimov­ić poručio da varalicama nema mesta u srpskoj kraljici sportova. Ipak, pitanje koje želimo da postavimo je - da li je kazna adekvatna?

Da li varalice zaslužuju samo šest meseci ili dve godine kazne, a onda i novu šansu da se vrate na posao i urade možda istu stvar? Ili naprave još goru prevaru? Da li smo kao društvo postali previše blagi prema onima koji kradu/varaju / ili rade nešto drugo na štetu istog? Društvo koje čine prevaranti teško da može daleko da dogura. A onda postoji i ono moralno pitanje: da li su oni koji su spremni da prevare i čija duša nije oplemenjen­a lepim spremni na veće prekršaje u životu?

Svi prevaranti moraju biti strogo kažnjeni. I samo to je apsolutno poželjno. Sve drugo znači podršku njima. A to nije prihvatlji­vo. Niti bi ikada trebalo da bude.

 ??  ?? Kao decu nas roditelji uče da ne lažemo,
Kao decu nas roditelji uče da ne lažemo,

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia