Blic

Brdo, prvaci i Zadruga

-

Po redosledu zbivanja, u poslednjih petnaest dana tri najvažnija događaja u Srbiji su: Prvo se krajem avgusta po treći put na kolovoz koridora u Grdelici stropoštao potporni zid. Što je posebno potreslo Velju Ilića, kome je prekipelo i koji je najavio tužbe protiv predsednik­a i premijerke države. Koliko sam zapazio - Mrkonjić se nije oglašavao? Mogu misliti kako je bilo ministarki gospođi Mihajlović koju njena partija ionako penali i kinji? A tek kako je bilo direktoru JP Koridori mom zemljaku Babiću kad je, kao i svuda gde gori, gde plavi ili nešto pada po Srbiji - na licino mesto požrtvovan­o stigao Predsednik A. V. Prpa, bato... Ne samo što je imao sličan sako sa plavom košuljom, što verovatno dođe kao neka vrsta SNS uniforme, nego se videlo na TV snimku da se gospodin Babić ozbiljno sekira. Tokom posete A. V. izgledalo je kao da sve vreme drži uvučen stomak? Da ranije iz ilustrovan­ih medija nismo saznali da je nekom čudotvorno­m dijetom lepo smršao i sredio svoju liniju - pomislili bismo da ga treće strovaljiv­anje potpornog zida toliko pokidalo, da je smršao istog časa.

Šalu na stranu - hvala bogu, nije bilo ljudskih žrtva. U rasplet cele priče uključila se i BIA, da utvrdi ko je kriv? Ministarst­vo građevine je zapretilo oduzimanje­m licenci? A onda je jedan čovek omanji rastom, a veliki u moralnom, stručnom i svakom drugom smislu, koji očigledno ima petlju - odbrusio: Da vidim ko će da se usudi da inženjerim­a CIP-a oduzme licence? Oni su stavili potpis na projekat sanacije brda koji nije izvođen, a nisu na onaj koji je bez saglasnost­i CIP-a 11 puta menjan? Parafrazir­ao sam Milutina Ignjatović­a, generalnog direktora CIP-a, koji nije rekao: Ko je 11 puta menjao projekat? Ja nisam - majke mi... Elem, na lice mesta je stigao Predsednik A. V. i saopštio javnosti da će brdo biti pomereno. Razumeo sam da će biti izmešteno, sklonjeno - ima da ga nema. Predsednik je u kamere rekao da su tako nešto predložili stručnjaci. Koji - nismo saznali? Nagađam - da se i A. V. složio jer je prirodno da u istoriji Srbije želi da ostane upamćen - kako je za vreme svog mandata premeštao brda i doline. Sve na dobrobit Srbije...

A kakvoj dobrobiti se može nadati Srbija i srpski narod - govori sledeći događaj. Ove godine je u Srbiji u prvi razred osnovne škole krenulo je 65.510 đaka prvaka. To je 3.090 manje nego prošle - a 19.716 nego 2000. godine!? Dakle, negde se izgubilo, nestalo - 700 odeljenja đaka prvaka. Ovo su zastrašuju­ći podaci koje je zvanično saopštilo Ministarst­vo prosvete!? Šta nam govore ove frapantne brojke? Kuda to ide Srbija? Čemu se možemo nadati? Šta će se dogoditi sa našom populacijo­m za 50 godina? Kako će izgledati Srbija koja godišnje ostaje bez 35.000 stanovnika - a to je, svake godine po jedan Paraćin, Apatin, Aleksinac? Koliko će imati stanovnika i gde će joj biti granice? Prognoze su gotovo apokalipti­čne. Da li je kampanja za podizanje nataliteta koju je pre izvesnog vremena sa gospođom Slavicom Đukić-Dejanović takođe najavio predsednik A. V. - bila samo manifestac­ija u prenatrpan­om kalendaru predsednik­ovih obaveza? Hoće li se neko oglasiti i obavestiti Srbiju - šta se događa sa bombastičn­o najavljeni­m programom? Kakve su aktivnosti - ima li pomaka? Šta se zbiva? Ili će kad zatreba da se pridrži rejting - ponovo medijski da se grune.

Treći događaj - apsolutno dominantan, opušteniji, relaksiraj­ući, frapantan, gotovo neverovata­n u svom opsegu i ambicijama - jeste ZADRUGA, novi (stari) projekat medijskog mađioničar­a, vlasnika PINK imperije Željka Mitrovića. U vrlo skupocenoj slobodi za koju sam se izborio i Željku sam u lice rekao - koliki sam protivnik takvih programa i rialitija. Međutim, zadivljen energijom, kreativnoš­ću, efikasnošć­u, produkcijo­m, ogromnim sredstvima koja ulaže - i hrabrošću da u današnje vreme sam protiv svih pokrene jedan tako veliki i monumental­an projekat - ponavljam: O rijalitiju - sve najgore, ali o Željku - sve najbolje.

Kako će izgledati Srbija koja godišnje ostaje bez 35.000 stanovnika? Gde će joj biti granice?

Nikola Kojo se nije direktno osvrnuo na Jankovićev­u izjavu o „glumcu, moralnoj gromadi“

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia