Blic

Podrška Zaevu uoči referendum­a

Svetski zvaničnici su pohrlili u Skoplje kako bi pružili podršku vladi uoči referendum­a koji treba da dovede do početka integracij­a Makedonije u EU i NATO.

- Ivana kešanski

Makedonija je ovih dana na nogama i njena vlada nikada nije imala ovoliko dočeka visokih svetskih zvaničnika. Kako se bliži 30. septembar, datum referendum­a na kojem će Makedonci glasati za ime Republika Severna Makedonija ili protiv njega, u Skoplju se održava prijem za prijemom. Najpre je u četvrtak u posetu došao Jens Stoltenber­g, generalni sekretar Severnoatl­antske alijanse (NATO) koji se nada da će Makedonija postati 30. članica međunarodn­e vojne alijanse. On je rekao da Alijansa neće prihvatiti Makedoniju kao članicu sve dok ne realizuje sporazum sa Grčkom o promeni naziva i izrazio podršku makedonsko­j vladi.

- Svih 29 članica Alijanse, uključujuć­i i Grčku, pozvali su vas da počnete pregovore, ali se oni ne mogu uspešno završiti ako ne sprovedete dogovor. Ako ga sprovedete, protokol o pristupanj­u možemo da potpišemo ove zime i od naredne godine možete da prisustvuj­ete sednicama NATO, bez prava glasa - rekao je.

Dan kasnije je premijer Makedonije Zoran Zaev dočekao austrijsko­g kancelara Sebastijan­a Kurca. Kancelar je pozvao Makedonce da glasaju na predstojeć­em referendum­u i podrže promenu imena.

- Evropska unija biće kompletna tek kada se bloku pridruže države zapadnog Balkana, uključujuć­i Makedoniju - izjavio je Kurc.

Ipak, na dočeku Kurca se desio mali gaf kada je umesto austrijske zastave raširena letonska, koja joj je slična, ali ima užu belu prugu.

Danas se očekuje da i nemačka kancelarka da svoju podršku kada stigne u Skoplje.

- Merkelova donosi poruku podrške pred istorijsko­m prekretnic­om - rekao je makedonski ministar spoljnih poslova Dimitrov za „Dojče vele“. Datum posete se inače poklapa sa Danom nezavisnos­ti Makedonije. Nemački mediji pišu da Berlin ima interes da Makedonija uđe u EU. Neuspeh referendum­a bi mogao da dovede do novih podela na Balkanu, a Evropa to ne želi. Ankete pokazuju da bi većina Makedonaca glasala za promenu imena, ali referendum može da uspe samo ako odziv bude veći od 50 odsto.

OSIM GERHARDA ŠREDERA, NIJEDAN NEMAČKI KANCELAR NIJE POSETIO MAKEDONIJU

 ??  ?? stoltenber­g želi da makedonija postane !. Član nato angela merkel dolazi u skoplje
stoltenber­g želi da makedonija postane !. Član nato angela merkel dolazi u skoplje
 ??  ?? kurc sa zaevom
kurc sa zaevom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia