Blic

Vlada Srbije nabavlja novi državni avion

- D. L.

Država Srbija u procesu je nabavke aviona „Embraer Legacy 600“za Avio-službu Vlade Srbije, saznaje „Blic“.

Prema informacij­ama „Blica“„Embraer 135BJ“, odnosno „Legacy 600“mogao bi da postane novi član flote Avio-službe Vlade Srbije pored „Falcona 50“i „Lear Jeta 31A“.

Prema holandskom spoterskom sajtu Scramble, avion je proizveden 2007. godine, i kako navode, u pitanju je serijski broj 14501006 koji je većinu svoje službe proveo u Brazilu, piše portal „Tangosix“. Internet baza Planespott­ers. net već je ažurirana sa Srbijom kao novim korisnikom letelice.

Scramble takođe navodi da je na letelici primenjeno uobičajeno označavanj­e kada su letelice koje prevoze državnike u pitanju. Na trupu je na engleskom sa jedne i srpskom sa druge strane ispisano „Republic of Serbia“i „Republika Srbija”.

Prema ovom izvoru avion je ofarban pre 3. septembra a trenutno se navodno nalazi na Le Buržeu u Francuskoj na sređivanju enterijera i generalnog osvežavanj­a pred predaju novom operateru.

Nedavno je „Blic“pisao o lošem stanju vladinog „falkona“kojim je šef diplomatij­e Ivica Dačić trebalo da leti u posetu Beču, ali je zbog kvarova otkazan.

„Falkon” je proteklih godina imao čitav niz incidenata zbog kojih je konačno i bio povučen sa piste i poslat na kanal. Jedan od poslednjih dogodio se 2015. prilikom puta tadašnjeg predsednik­a Nikolića u Vatikan. Zbog kvara na „falkonu“, u decembru 2012, tadašnji premijer Ivica Dačić nije na vreme poleteo na Kipar. Problemi sa vladinim avionom zabeleženi su i 19. novembra u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima iste godine, a pet meseci ranije imao je probleme i ondašnji premijer Mirko Cvetković, koji zbog kvara letelice nije otišao u Brisel. Vladin „falkon“je u registar Direktorat­a Civilnog vazduhoplo­vstva upisan 8. jula 1981. i plovidben je do 15. oktobra 2018.

Vladin „falkon“često je ostajao na zemlji zbog kvarova i remonta

 ??  ?? „embraer # $bj“, odnosno „legacy &!!“mogao bi da postane novi Član flote
„embraer # $bj“, odnosno „legacy &!!“mogao bi da postane novi Član flote

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia