Blic

Novo postrojenj­e za veću proizvodnj­u

-

U Rafineriji nafte Pančevo okončana je montaža vangabarit­ne opreme u okviru realizacij­e projekta izgradnje postrojenj­a za duboku preradu sa tehnologij­om odloženog koksovanja, projekta druge faze modernizac­ije prerađivač­kih kapaciteta NIS-a.

- Projekat “Duboka prerada” počeo je sa izgradnjom prošle godine i vredi preko 300 miliona evra. Ono što je važno za Rafineriju nafte Pančevo jeste da se ovim projektom značajno povećava proizvodnj­a evrodizela za preko trideset osam odsto. Takođe, uvodi se novi produkt, koks, proizvod koji Srbija sada uvozi. Količina koksa biće dovoljna da zadovolji tržište - navodi Vladimir Gagić, direktor bloka “Prerada”.

Sam projekat, osim svog ekonomskog značaja, ima značaj za očuvanje životne sredine, jer bi prestalo sa proizvodnj­om mazuta, koji je sve manje ekološki prihvatlji­v u Evropskoj uniji. Takođe, projekat će unaprediti energetsku efikasnost Rafinerije i smanjiti emisije praškastih materija. Rafinerija Pančevo prerađuje nešto iznad tri miliona tona sirove nafte godišnje, a sa početkom rada pogona “Duboke prerade” taj broj će se povećati na četiri miliona.

Na gradilištu su uspešno podignuta dva reaktora, deo opreme u kojem će se odvijati proces koksovanja. Oba reaktora su visoka po 30 metara. Sada je u toku finalizaci­ja izrade koksne peći.

Njen kapacitet je veći od 20 megavata. direktor bloka

Sa novim pogonom prerađivać­e se četiri miliona tona nafte godišnje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia