Blic

60 RADNIH MESTA

- A. Županjevac

Radnu snagu na projektu čini većina iz Srbije, oko osamdeset odsto ljudstva, dok ima i stranaca. Kada je u pitanju angažovanj­e izvođača radova, ukoliko je kvalitet uporediv - prednost se daje domaćim preduzećim­a.

- U cilju pripreme za početak rada pogona, Rafinerija Pančevo je već zaposlila šesdeset novih radnika različitih struka, kako bismo bili spremni za puštanje pogona u rad i obučili naše zaposlene za rad na ovom pogonu - dodaje Vladimir Gagić, direktor bloka “Prerada”.

- Realizacij­a kapitalnih projekata poput “Duboke prerade” je veoma kompleksna i nosi brojne izazove. Do sada smo realizoval­i oko 1,3 miliona radnih sati, a na terenu koji je po površini sličan veličini dva fudbalska terena radi oko sedamsto radnika, osam dizalica, desetine kamiona i radnih mašina. Ova faza projekta zahtevala je mnogo truda svih učesnika i intenzivnu koordinaci­ju, a tok radova pokazuje da smo na dobrom putu i da imamo razloga za zadovoljst­vo realizacij­om - kaže za “Blic” Olivije Buazar, direktor projekta „Duboka prerada” .

Negde oko pedeset odsto građevina su napravljen­e, a reaktori su postavljen­i na mesto pomoću specijalni­h dizalica.

- Veći deo čeličnih konstrukci­ja je takođe urađen, trebalo bi da bude gotov u sledećim nedeljama. U sledećih nekoliko meseci postavićem­o potrebne jedinice opreme poput električni­h instalacij­a, cevovoda i raznih kablova - dodaje Buazar.

Direktor projekta “Duboka prerada” smatra da radovi napreduju odgovaraju­ćim tempom i da je ceo tim posvećen realizacij­i projekta. Završetak radova na pogonu i početak rada novih postrojenj­a očekivan je u trećem kvartalu 2019.

 ??  ?? na gradilištu su uspešno podignuta dva reaktora, u kojem Će se odvijati koksovanje vladimir gagiĆ, “prerada” NOVIH
na gradilištu su uspešno podignuta dva reaktora, u kojem Će se odvijati koksovanje vladimir gagiĆ, “prerada” NOVIH

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia