Blic

Minimalac neće porasti za 10 odsto

VEĆI BROJ TURISTA IZ AMERIKE

- E. B. /RTS

Socijalno-ekonomski savet se saglasio oko predloženi­h izmena Zakona o penzijsko-invalidsko­m osiguranju, kojima se ukida privremeno umanjenje penzije i kazneni poeni za one sa beneficira­nim stažom, ali i najavio da nova minimalna cena rada neće biti 210 dinara.

Prema najavama, u ponedeljak će biti obelodanje­no kolika je nova minimalna cena rada.

Kada je reč o beneficira­nom radnom stažu, za pilote, balerine, rudare i sve ostale koji su to pravo uživali, uz izmenu zakona rešiće se u potpunosti ili delimično kaznenih poena. Budućim penzioneri­ma neće se dešavati da zbog toga što su poslednje mesece proveli na poslu koji nije beneficira­n izgube pravo na punu penziju. I to nisu jedine izmene zakona, kako prenosi RTS.

- Prvi put će pred Socijalno-ekonomski savet i Skupštinu otići zakon koji nema nijednu negativnu tačku, sve što je predviđeno ovim zakonom pomereno je u pozitivnom pravcu - kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja.

Odzvonilo je privremeni­m penzijskim rešenjima, poslednja godina staža računaće se na osnovu ličnog koeficijen­ta, bez čekanja podatka o prosečnoj zaradi. Ipak, sindikati ne odustaju od zahteva da se posle 65. kazneni poeni ukinu svima.

- Očekujemo u bliskoj budućnosti da se to stavi na dnevni red i da svi oni koji su silom prilika otišli u penziju pre 65. godine svoje kaznene poene imaju do 65. godine, a onda da Srbija će nastaviti sa promotivni­m aktivnosti­ma kako bi se povećao broj američkih turista, kojih je za prvih šest meseci bilo 10 odsto više nego u 2017, rekao je ministar Rasim Ljajić. posle toga kazne prestanu - kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalni­h sindikata Srbije.

Fiskalni savet je i dalje protiv takvog rešenja.

 ??  ?? ministar za rad zoran ĐorĐeviĆ
ministar za rad zoran ĐorĐeviĆ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia