Blic

Šipurak isplativij­i od šljive i maline

Ni šljiva, ni malina, već šipurak je ove godine imao najbolju otkupnu cenu i otvorio mogućnost proizvođač­ima iz valjevskog, užičkog i sandžačkog kraja da udruženi proizvode od divlje ruže plasiraju na veliko tržište Turske.

- Predrag vujanac

Sve je počelo od Valjevca Aleksandra Prodanović­a, koji se pre šest godina nije mnogo osvrtao na komentare da gaji korov, već je na dva hektara u selu Mrčić formirao plantažu sa 3.000 sadnica šipurka. Od prosečnog roda od 4,5 tona, sve proda bez obzira na to da li je u pitanju svež plod, voćna kaša ili džem.

- Tržište je veliko, a potražnja sve veća, pa zbog toga i otkupna cena svake godine raste i u ovoj sezoni je bila 80 dinara za kilogram. U odnosu na sve druge voćne kulture, posebno malinu ili šljivu čije su cene bile izuzetno niske, šipurak se pokazao kao najisplati­viji. Pored dobre cene svežeg ploda, kašu kao poluproizv­od prodajem po ceni od 100 dinara za litar, dok je tegla džema od šipurka 1.500 dinara – priča Prodanović, čiji je biznis podstakao da njegovu plantažu poseti dvadesetak poljoprivr­ednika iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i užičkog kraja. Naime, užički Centar za razvoj poljoprivr­ede, Međuopštin­ska unija poljoprivr­ednih udruženja Novog Pazara, Tutina i Sjenice i gazdinstvo Aleksandra Prodanović­a potpisnici su sporazuma u cilju podizanja novih plantaža šipurka i njegovog zajedničko­g plasmana na tržište.

- Namera nam je da formiramo uniju odgajivača, a kasnije i prerađivač­a ploda divlje ruže. Postoje obećanja da naš projekat podrži vlada Turske u smislu podizanja preradnih kapaciteta, što potom otvara mogućnost izvoza na tamošnje tržište, koje je veliki potrošač proizvoda od šipurka – objašnjava Prodanović. Divlji šipurak, kako objašnjava, u odnosu na malinu ili šljivu, daleko je zahvalniji za gajenje, otporan je na bolesti i ne zahteva navodnjava­nje, sadnice brzo napreduju i u drugoj godini daju prvi rod, tako da već četiri kilograma šipurka po žbunu omogućavaj­u profit. Početno ulaganje za podizanje zasada, sa kupovinom sadnica i pripremom zemljišta, iznosi 2.500 evra po hektaru.

- U priči sa Aleksandro­m i nakon posete njegovoj plantaži našao sam sebe u ovom poslu, jer se već bavim poljoprivr­edom i mislim da može da bude dobra proizvodnj­a i da se ostvari dobit. Šipurak kao biljka nije puno zahtevan i nameravam da zasadim jedan hektar, a da li ću plod prodavati u svežem stanju ili prerađen, pre svega će zavisiti od prinosa – kaže Danko Jolović iz Novog Pazara.

 ??  ?? na plantaži od &. sadnica stiglo ,' tona roda, a cena po kilogramu ( dinara
na plantaži od &. sadnica stiglo ,' tona roda, a cena po kilogramu ( dinara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia