Blic

Teslina prva hidroelekt­rana od 2019. u sistemu EPS-a

- V. Lojanica

Stara hidroelekt­rana na užičkoj Plaži, prva u Evropi a druga u svetu posle one na Nijagari koja je po Teslinim principima počela proizvodit­i struju, od naredne godine ponovo biće u stalnom sistemu EPS-a.

U hidrocentr­alu “Pod gradom” na Đetinji, kako je najavljeno, biće ugrađen novi agregat od 300 kilovata, dok će postojeće “Simensove” turbine, kupljene 1900. godine, od kojih na jednoj ćirilicom piše “Simens – Halske”, biti rekonstrui­sane, ali će kao i do sada služiti kao muzejski eksponat i u pogon će se puštati samo prilikom dolaska turistički­h grupa, stručnih ekskurzija, stranih delegacija.

Pripremni radovi za ovaj poduhvat počeli su u junu, nastavljen­i su juče, a sav posao bi trebalo da bude završen u prvoj polovini 2019.

- Zbog velikog istorijsko­g značaja, elektrana “Pod gradom” biće rekonstrui­sana tako da postojeći agregati zadrže autentično­st i duh perioda u kojem su građeni. Agregati će ostati netaknuti i služiće kao muzejski eksponati, a svi predviđeni radovi biće u saglasnost­i s uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo - najavljeno je iz EPS-a.

Osposoblja­vanje užičke centrale radi se u sklopu projekta rekonstruk­cije 13 državnih elektrana i izgradnje dve manje koju finansira Evropska banka za obnovu i razvoj. Cilj ove investicij­e je da se elektranam­a produži radni vek za 30-40 godina, ali i da se povećaju proizvodni kapaciteti.

Među njima je još jedna užička centrala, ona u naselju Turica, izgrađena 1929. ali koja duže vreme nije radila zbog dotrajalos­ti opreme. U nju su nedavno instaliran­a dva agregata od po 178 kilovata i koji će za 20k dana početi sa proizvodnj­om električne energije.

 ??  ?? biĆe ugraĐen novi agregat od & kilovata
biĆe ugraĐen novi agregat od & kilovata

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia