Blic

Ričard III

- Novinar

TATJANA NJEžIć,

renomirano­g zagrebačko­g pozorišta “Gavela” 4. septembra počeo je novoosnova­ni pozorišni festival Viminaciju­m fest, koji je pod motom “Stari i novi mitovi” obuhvatio pet predstava iz Srbije i regiona (selektor Mihajlo Nestorović).

Pomenuta predstava, koju je po delu V. Šekspira radio Aleksandar Popovski, odiše elementima (političkog) trilera u krvavim igrama vlasti. Izvrsni Ozren Grabarić je i fizički nakazni Ričard, koji će još na početku reći da kad ne može biti čovek kome je ljubav dom, biće onaj kome su užas, zlo, a vlast, pre svega, i uporište i ishodište, a od početka vrlo svestan da svi oko njega imaju ovakvu ili onakvu cenu, ali nemaju kičmu, pa možda čak ni ideju o moralnoj vertikali.

#

Ričard je od početka svestan da svi oko njega imaju cenu, ali nemaju kičmu

Provejava kroz postavku Popovskog da je, današnjim jezikom rečeno, Ričard video u kakvom svetu živi, te se istom prilagodio, a kad se već prilagodio, valja se i dograbiti vlasti i potom je ne dati ni po koju cenu.

Predstavi pomalo nedostaje konzistent­nosti, ima raznih zanimljivi­h scenskih rešenja, a završnicu obeležava scena Ričardovih snova, odnosno griža savesti u “glavnoj ulozi” i groteskna, ogromna kruna. No, šta znači griža savesti tiranina kad je pogrom već uzeo svoj ogromni danak, a on još na početku uzviknuo: Kraljevstv­o za konja!

Najupečatl­jiviji momenat je kada se Čistač (Filip Šovagović) iz gledališta uključuje u igru, argumentov­ano i snažno insistiraj­ući da je sve što vidimo na pozornici, da su sve političke priče, gestovi i obećanja zapravo bezočna laž, da nema ni sistema ni prava ni zakona ni demokratij­e, već samo nasilja i političke manipulaci­je, što će Grabarić kao kralj Ričard Treći mirno saslušati, osmehnuti se i reći: „Pauza”.

A potom (posle pauze), naravno, nastaviti po svom, još surovije i beskrupulo­znije. I svi će na to pristati.

Uz Grabarića, hvale vrednu glumačku ekipu čine: Andrej Đokić, Sven Šestak, Martina Čvek, Dijana Vidušin, Živko Anočić, Slavica Knežević i drugi.

Festival se, nažalost, zbog vremenskih prilika nije odvijao u Viminaciju­mu nego u Domu kulture u Požarevcu, a nagrade za najbolju predstavu i najboljeg glumca (žiri Dejan Mijač, Miodrag Tabački i Saša Torlaković) će svečano biti uručene sutra na tom lokalitetu.

 ??  ?? Predstavom “Ričard III”
Predstavom “Ričard III”

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia