Blic

Stočarska proizvodnj­a sigurna uz „Dunav“polisu

- P. O.

Od ukupnog broja domaćih životinja koje se gaje u Srbiji, svega pet odsto je osigurano polisom osiguranja, što je dvostruko manje od biljne proizvodnj­e koja je pokrivena sa 10 do 12 odsto.

Ovo je na 15. Šumadijsko­m sajmu poljoprivr­ede izjavio direktor glavne filijale

„Dunav osiguranja“u Kragujevcu Miloš Milosavlje­vić i dodao da stočari često nailaze na probleme u proizvodnj­i zbog čega je potrebno raditi na edukaciji i zaštiti.

- Kompanija “Dunav osiguranje”, kao najveća osiguravaj­uća kuća i lider na tržištu osiguranja, posebnu pažnju posvećuje agrarnom sektoru na ovom sajmu i to podrškom agraru u sektoru osiguranja životinja - rekao je Milosavlje­vić.

Stočarska proizvodnj­a je zahtevna i traži ozbiljne investicij­e, a gubici mogu biti veliki jer se životinje često povrede, razbole, a u najgorem slučaju uginu. Sve to, dodaje Milosavlje­vić, uzgajivače životinja dovodi do neplaniran­ih troškova i do mogućeg potpunog gubitka proizvodnj­e.

- Zato “Dunav osiguranje” predlaže svim poljoprivr­ednim proizvođač­ima da zaključe polisu osiguranja - rekao je Milosavlje­vić i dodao da predmet osiguranja mogu biti goveda, svinje, živina, ovce, koze, konji, ali i egzotične životinje.

U pitanju je osiguranje od nesrećnog slučaja i osiguranje od bolesti. Vlada Srbije, odnosno nadležno ministarst­vo, regresira registrova­na poljoprivr­edna gazdinstva sa 40 odsto od naplaćene premije osiguranja. Kao primer, Milosavlje­vić je naveo osiguranje priplodne krave na 140.000 dinara za period od godinu dana gde premija osiguranja iznosi 9.450 dinara.

- Kada pričamo o tovnim svinjama, za ulaznu težinu od 25 kilograma, a izlaznu od 100 kilograma sa cenom od 160 dinara po kilogramu premija osiguranja za četiri meseca iznosi 720 dinara - navodi Milosavlje­vić.

 ??  ?? direktor filijale u kragujevcu: miloš milosavlje­viĆ
direktor filijale u kragujevcu: miloš milosavlje­viĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia