Blic

Odlazak Bandita

Glumačka legenda, zvezda filmova “Zatvorski krug”, “Smoki i Bandit”, “Trka Kenonbol”, “Oslobađanj­e” i “Noći bugija” Bert Rejnolds preminuo je u četvrtak u bolnici na Floridi od posledica srčanog udara. Imao je 82 godine.

- Miona Kovačević

Rejnoldsu je 2010. ugrađen bajpas, ali njegova sestričina Nensi Li Hes je izjavila da je uprkos zdravstven­im tegobama koje je imao, Bertova smrt bila “potpuno neočekivan­a”.

- Moj ujak nije bio samo filmska ikona. Bio je darežljiv, strastven i osećajan čovek, posvećen porodici, prijatelji­ma, poštovaoci­ma i studentima glume – izjavila je Hesova za BBC.

Jedan od najpopular­nijih glumaca Holivuda tokom sedamdeset­ih godina prošlog veka, seks simbol te generacije, Rejnolds je uživao ugled kod kritičara zbog svog talenta, ali i izazivao uzdahe žena zbog svog izgleda. Bio je prvi nagi muškarac u ženskom časopisu. Duplerica u “Kosmopolit­enu” iz 1972, u kojoj maljavi, mišićavi i brkati Rejnolds leži kao od majke rođen na prostirci od medveđe kože, sa cigaretom u ustima, rukom nonšalantn­o prebačenom preko genitalija i bezobrazni­m pogledom, bila je oličenje tadašnjeg mačo zavodnika, pomalo neotesanog, pomalo samoironič­nog. Iste godine izašao mu je film “Oslobađanj­e”, koje je Rejnolds smatrao svojim najboljim ostvarenje­m, ali je kasnije izjavio da se pokajao što je duplerica u “Kosmu” napravila toliku galamu da film nije došao do izražaja, odnosno nije mu dat značaj koji zaslužuje.

- Nema većeg od Bandita. Holivud više ne pravi filmske zvezde kakav je bio Bert Rejnolds. Svet je izgubio istinsku legendu, a ja i prijatelja – izjavio je Adam Rifkin, reditelj filma “The Last Movie Star” (2017), koji je napisao posebno za Rejnoldsa. Glumac je za tu ulogu dobio odlične kritike.

- Rejnolds je bio najduhovit­iji i najveći šmeker. Nikada sebe nije shvatao ozbiljno. Upravo je zbog tog humora bio dopadljiv, pristupača­n. Uživao je što je poznat, ali je svima iz svog okruženja dopuštao da budu deo zabave. No, ta njegova persona veća od života često je umela da zaseni činjenicu da je on bio sjajan, senzitivan umetnik. Mislio sam da zbog toga nikada nije dobio ulogu kakvu zaslužuje i zato sam napisao “Poslednju filmsku zvezdu” – izjavio je Rifkin za “Dedlajn Holivud”.

Rejnoldsov­a šest decenija duga karijera bila je prepuna uspona i padova. Kao mladić trenirao je američki fudbal za državni univerzite­t na Floridi tokom pedesetih, ali je nakon povreda zadobijeni­h u saobraćajn­oj nesreći morao da se oprosti od svojih igračkih snova pa je upisao časove glume. Potom se preselio u Njujork i počeo kao TV glumac u vesternima, u serijama “Den Ogast” i “Miris baruta”. Na filmu je debitovao 1961.

UžIVAO JE ŠTO JE POZNAT, ALI JE SVIMA IZ SVOG OKRUžENJA DOPUŠTAO DA BUDU DEO TE ZABAVE

 ??  ?? sa endži diKinson u filMu „seM visKi“1969.
sa endži diKinson u filMu „seM visKi“1969.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia