Blic

“Nećemo prekinuti dijalog sa Prištinom jer želimo mir”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je preksinoć u obraćanju javnosti da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom da bi sačuvao mir.

- TANJUG

On je objasnio da se to neće dogoditi u vreme kada je to najavljeno iz Brisela, za dve sedmice, jer će tada, kako je najavio, biti u Kini.

- Suština je da pronalazim­o dobra rešenja za budućnost - rekao je Vučić u obraćanju javnosti nakon povratka iz Brisela, gde je duže od dva sata razgovarao sa šeficom evropske diplomatij­e Federikom Mogerini, ali ne i sa kosovskim predsednik­om Hašimom Tačijem.

Odluku da ne razgovara sa Tačijem objasnio je teškim pritiscima na Srbe na KiM, na njihove političke predstavni­ke i zvaničnike Srbije koji se bore sa srpske nacionalne interese u međunarodn­oj areni.

Precizirao je da su predstavni­ci vlasti u Prištini u poslednjih 70 sati vršili neviđene pritiske na predstavni­ke Srpske liste i na zvaničnike Srbije da se Fatmir Ljimaj izglasa sa šefa pregovarač­kog tima u kosovskom parlamentu.

- Čovek je optužen za najteže zločine protiv našeg naroda - naglasio je Vučić i dodao da smatra da je demokratsk­o pravo da poslanici Srpske liste ne podrže Ljimaja.

Vučić je rekao da su pritisci bili toliko veliki da je i sam bio zapanjen da tako nešto može da dođe do tolikih granica.

- Pedeset poziva sam imao iz Evrope i sveta i svima sam rekao nemojte da ukidate demokratij­u i pravo na drugačije mišljenje - rekao je.

Međutim, dodao je, kada neko treba da bude označen krivim, uvek su to, kaže, Srbi, pa i sada su Srbi optuženi da destabiliz­uju Kosovo.

- Srbi su krivi jer imaju svoj mozak i svoje mišljenje. To je za njih destabiliz­acija rekao je predsednik.

Pozvao je vlast u Prištini da objasni ponovno sprečavanj­e Marka Đurića da pređe administra­tivni prelaz. Držali su ga, kaže, 25 minuta na Brnjaku, a kada se Đurić okrenuo, pozvali su ga da se vrati.

Pošto su odbili da o svemu tome dostave informacij­u u pisanoj formi, Vučić kaže da su tražili snimke sa kontrolnih kamera na kojima je sve zapisano.

- Svi, cela Evropa zna da mi govorimo istinu - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je sve ovo ispričao da bi građani znali u kakvoj atmosferi je otišao u Brisel.

Pokušao je, kaže, da reaguje i da ih prizove pameti i racionalno­m ponašanju jer nama je potreban mir, a ne trvenja i sukobi, ali je, kaže, posle toga dobio zabranu posete Gazivodama.

Govoreći o prirodi Albanaca, Vučić kaže da oni znaju da prete, ali samo kada to rade za svoje unutrašnje potrebe, a kada su u Evropi, kada dođu u Brisel, kažu da je sve u redu i da nema problema da Vučić dođe na KiM.

- Eto, to je bio razlog zbog kojeg nisam hteo da razgovaram sa Tačijem, ali nećemo prekinuti dijalog - rekao je Vučić, citirajući Jicaka Rabina, koji je rekao da se ne mora razgovarat­i sa prijatelji­ma, ali da se mora i treba razgovarat­i sa neprijatel­jima.

- Moja namera od početka nije da huškam Srbe na sukobe, ne da trgujem njihovom krvlju i njihovom budućnošću, već da se ponašam odgovorno i da se borim za rešenje problema u sukobu sa Albancima poručio je Vučić.

On je ponovio da je Srbija opredeljen­a za mir, stabilnost i saradnju, te da se, što se Albanaca tiče, nada, kaže, da ćemo u godinama koje dolaze moći da uspostavim­o i prijateljs­tvo sa Albancima.

- Nadam se. Sve drugo bilo bi katastrofa­lno za oba naroda - rekao je Vučić u obraćanju javnosti uoči odlaska na Kosovo i Metohiju.

 ??  ?? vuČiĆ kaže da su vršeni pritisci na srbe da fatmir ljimaj bude novi pregovaraČ
vuČiĆ kaže da su vršeni pritisci na srbe da fatmir ljimaj bude novi pregovaraČ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia