Blic

Prvi korak

- PREDRAG MIHAILOVIć, glavni i odgovorni urednik

Ključne poruke Vučićevog Gazimestan­a bile su “Nećemo mitove, oružje i nebesku Srbiju, želimo mir i kompromis sa Albancima. A Srbe ćemo po svaku cenu zaštititi!”.

Govor koji se nedeljama očekivao, juče je imao predigru u vidu zapaljenih guma, dvoglavih orlova, nepomičnih policajaca, barikada. Očekivano od ekstremist­a i divljeg zapada koji tamo vlada dok se Tači, Haradinaj, Veselji, Pecoli, Jašari i ostali bore za prevlast. Siguran sam da bi posetu nekog prištinsko­g zvaničnika Preševu pratio sličan program, jer i mi ekstremist­a imamo dovoljno, ali kod nas država (vojska, policija, tajne službe) ne bi dozvolila bilo kakve nerede. Na teritoriji Kosova nema osobe koja može u potpunosti da kontroliše ovakve incidente. Da li je Vučićev govor iznenadio i koga? Mislim da je EU dobila ono što je očekivala i što im Vučić već neko vreme servira: odmerenost, poziv na dijalog i mir. Prištinske vlasti se nisu snašle, upale su u svoju klopku, ne umeju da sakriju mržnju i jednostavn­o su nadigrani. Srpska opozicija drži se po strani, ne vide način da Vučiću nešto ozbiljno zamere, za razliku od nekih drugih situacija sada beže od klizavog terena i nismo čuli jaku reakciju.

Znamo šta je bilo posle Miloševiće­vog Gazimestan­a, šta će biti

posle Vučićevog?

Nismo čuli konkretan predlog, ali je čitav ton govora i posete odavao utisak okrenutost­i miru. Ipak, Srbi će i dalje živeti u atmosferi straha, a jedno od važnih pitanja koje će odlučiti budućnost je: ko su glavni igrači? Da li je Tramp promenio politiku SAD, šta je plan Merkelove, u čemu je uloga Erdoganove Turske, dokle je Putin spreman da ide i šta hoće? Odgovori će umnogome uobličiti finalni dogovor Beograda i Prištine do kojeg će, izvesno, doći u skorijem periodu. Ostaje najteži zadatak - da Srbi i Albanci prihvate jedni druge. Ako to ne urade, nema tog razgraniče­nja, podele i dogovora koji neće voditi ka ratu. Pre i posle svakog dogovora i granice ostaje prosta činjenica - mi smo komšije i neće Kosovo nikada biti samo srpsko ili samo albansko. Vučić je govorom u Kosovskoj Mitrovici napravio prvi korak.

Znamo šta je

bilo posle Miloševiće­vog Gazimestan­a, šta

će biti posle Vučićevog?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia