Blic

Vojna parada bez najopasnij­eg oružja

Severna Koreja je proslavila 70 godina postojanja vojnom paradom na kojoj su se prvi put umesto najsmrtono­snijeg oružja mogli videti baloni i cveće.

- Ivana KešansKI

Lider Pjongjanga Kim Džong Un izgleda stvarno želi da u svetu stvori imidž miroljubiv­og predsednik­a. Ovogodišnj­a vojna parada povodom godišnjice osnivanja Severne Koreje bila je vidno skromnija i na njoj se nisu videli interkonti­nentalni balistički projektili kojima se prošle godine hvalio Kim.

Veliki broj Severnokor­ejaca prisustvov­ao je velikoj paradi u kojoj je učestvoval­o više desetina hiljada vojnika i u toku koje su tenkovi voženi centrom Pjongjanga.

Za razliku od prošlogodi­šnje parade, na ovoj nije bilo najava nuklearnih proba, a zanimljivo je i da se ni sam predsednik nije obratio okupljenim­a, već je to umesto njega učinio predsednik skupštine Kim Jong Nam.

- Moramo da budemo sposobni da u isto vreme vodimo rat, ali i da vodimo i poboljšava­mo ekonomiju - rekao je Nam.

Parada je bila podeljena civilni i vojni deo u toku kojeg su vojnici marširali u različitim uniformama, od onih koje su nosili 1948. godine pa do modernih.

Specijalan gost na paradi bio je izaslanik kineskog predsednik­a Li Žanšu, s kojim je Kim posmatrao paradu iz posebne lože.

Kako prenose zapadni mediji, atmosfera na paradi je bila vidno drugačija nego ranijih godina, miroljubiv­ija i nije bilo parola protiv Amerike.

Ovakva parada je izgleda rezultat pregovora između

Ova godina je za Kim Džong Una bila godina diplomatij­e jer se sastao sa liderima Kine, Južne Koreje i Sjedinjeni­h Američkih Država

Severne Koreje i SAD koji su počeli sastankom američkog predsednik­a Donalda Trampa i Kim Džong Una na Singapuru. Tada su se dva lidera dogovorila da će raditi na denukleari­zaciji Korejskog poluostrva, ali i dalje nisu objavljeni neki konkretnij­i detalji.

Na dan održavanja parade je saopšteno i da je državni sekretar SAD Majk Pompeo primio pismo koje američki predsednik očekuje od Kim Džong Una, ali za sada nije poznato da li je pismo stiglo do Trampa i šta je u njemu.

Prethodno su američki zvaničnici putovali na sastanke sa severnokor­ejskim, a Kim Džong Un je u više navrata rekao da je njegova država posvećena procesu denukleari­zacije.

- Ističemo da je naša, a i njegova (Kimova) pozicija da potpuno uklonimo pretnju oružanog konflikta i horora rata na Korejskom poluostrvu i pretvorimo ga u kolevku mira bez nuklearnog oružja, bez nuklearne pretnje - navela je državna televizija KCNA saopštenje severnokor­ejske vlade.

 ??  ?? KIm džong un se pohvalIo tenKovIma
KIm džong un se pohvalIo tenKovIma
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia