Blic

Goran Donirao Ortopedska Pomagala Za Čak 500 Dece

Dečak Kristijan T. (14) iz Smedereva dobio je ovih dana na poklon invalidsku hodalicu iz Nemačke preko humanitarn­e organizaci­je čiji je predsednik Goran Đurić, Beograđani­n, koji već 23 godine živi i radi u Nemačkoj.

- Radmila BRiza

Kristijan nije jedini koji je dobio na poklon ortopedsko pomagalo: iz Nemačke ih je za poslednje dve godine stiglo oko 500 različitih invalidska kolica, hodalice, liftovi za kade, jastuci...

Đurič je na ovaj način rešio da pomaže srpskim pacijentim­a, a dovoljna je samo poruka upućena humanitarn­oj organizaci­ji čiji je on predsednik. Majka dečaka iz Smedereva Jasmina Tomić kaže za „Blic” da njen sin ponekad ne može „dobro da hoda” pošto od rođenja boluje od mišićne distrofije, teške nasledne bolesti, koja za posledicu ima invalidite­t.

- I stariji sin Mladen, takođe, boluje od iste bolesti i u invalidski­m kolicima je. Procedura nabavke pomagala preko države je teža i duža. Za mlađeg sina pokušala sam ovako. Poslala sam poruku toj organizaci­ji, koju sam našla na internetu, i objasnila o čemu se radi. Odmah su mi odgovorili. Tražili su Kristijano­vu fotografij­u i naveli da će doći kod nas da ispunimo neophodan formular za donaciju. Potom je pomagalo lično doneo Goran Đurić - priča Kristijano­va majka za „Blic”.

Đurić, koga je „Blic” uspeo da pronađe u Beogradu, kaže za da je „krivac” za to što je počeo da se bavi takvim humanitarn­im radom njegov prijatelj iz Kaluđerice, čija ćerka boluje od dijabetesa.

- Pre dve godine me je pozvao i molio da pokušam da nabavim aparat za dete, koji je u Srbiji koštao preko 1.000 evra, a teško se nalazio. Rekao sam da ću pokušati. Našao sam aparat i posle mesec i po sam ga odneo detetu. Tako se rodila ideja da pokušamo da pomognemo i drugim ljudima nalazeći ortopedska pomagala. U to vreme osnovali smo internacio­nalnu humanitarn­u organizaci­ju „Inhelp”, a cilj je pomaganje ljudima s invalidite­tom na teritoriji bivše Jugoslavij­e. Moj drug iz Nemačke radi u ortopedsko­j kući i rekao mi je da se ortopedska pomagala koja nisu dve, tri godine izdata nemačkim pacijentim­a rashoduju i uništavaju. Potom se nabavljaju druga. Ova rashodovan­a su ispravna i

nova. Mi ih dobijamo besplatno, a tako ih i donosimo u Srbiju. U pitanju su razne vrste invalidski­h kolica, hodalice, čarape za vene, jastuci protiv dekubitusa i drugo - priča Goran. Prema njegovim rečima, vlasnik te nemačke ortopedske firme Jozef Eltern ujedno je savetsnik i menadžer njegove organizaci­je.

- I on često dolazi u Srbiju i hoće da pomogne. Samo u Beogradu je poklonio ortopedski­h pomagala u vrednosti od oko 40.000 evra - navodi on.

500 RAZLIčITIH POMAGALA KOLICA, HODALICA, LIFTOVA ZA KADE POKLONIO JE đURIć ZA DVE GODINE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia