Blic

Sava je njihova

- Mirjana Čvorić Gubelić

Šapčani Vukica i Radiša Perin u svojoj kući na vodi provedu više vremena nego u domu zidanom od cigle. To nije obična kuća, već čamac sa kabinom, gde se u pauzama nakon pecanja odmaraju, a neretko ostanu i po nekoliko dana.

Ljubav prema Savi odvela ih je do ovog avanturist­ičkog života koji ne bi nizašta menjali. Svakog gosta domaćini prvo nude kafom. Ko bi odbio domaću kafu, naročito kad kuva Vukica, nekada službenica u šabačkoj pekari? Na njenom rešou, prikačenom na plinsku bocu, gotova je za tren. Zatim sledi uobičajeno pitanje, gde gosti žele da piju, u sobi ili na terasi. Preko leta ovo drugo je najbolji izbor.

A napolju goste čeka pravo iznenađenj­e, jer njihova terasa je cela Sava. To je njihovo more. Za to vreme njen suprug Radiša, kapetan na ovom čamcu, bivši oficir u penziji, traži pogodno mesto da se usidre.

- Moji prijatelji često kažu kako su bili na Zakintosu, Stavrosu i drugim popularnim grčkim letovališt­ima, a mi im kažemo da smo bili na Savosu. Kad nas pitaju gde je to a mi kažemo da je Savos Sava kod Šapca. To je naše more, odmor, relaksacij­a. Ne bismo ovaj život menjali za bilo kakvo drugo uživanje - objašnjava Radiša.

Sonar pokazuje da je šest metara ispod čamca dno. Radiša gasi motor, a Vukica sa pramca spušta sidro u duboku reku. Sunce je još visoko, a dan bez vetra sluti da bi se na ovom čamcu mogla dočekati i večera. Upravo za nju pobrinuće se Vukica, koja je glavni pecaroš u ovom timu.

- Ona je bolji pecaroš, ja to moram da priznam. Vukica je majstorica za belu ribu. Ja ponekad kažem da je ona naš kormoran. Desi se da i ja nešto ubacim u meredov, ali sa njom ne mogu da se poredim - priča iskreno Radiša.

U dvanaest kvadrata kabine stalo je sve. Tu je spavaća, radna soba i kuhinja. Najviše vremena provedu na krmi, ali kada padne mrak ili krene oluja, kabina je spas. Unutra su dva kreveta, jednoseda, ispod kojih drže posteljinu i štapove za pecanje. Na zidovima obloženim lamperijom skice riba, improvizov­ana lampa sa minjonkom ispod koje Vukica čita u pauzi između pecanja. Tu je tranzistor, jedan tiganj, par šerpi, čaša i šoljica za kafu. Sve što im treba.

- Tiganj je na vodi najvažniji. Možemo da ispržimo ribu. Imamo ručni frižider

 ??  ??
 ??  ?? brodić iMa sve što iM je potrebno za život
brodić iMa sve što iM je potrebno za život
 ??  ??
 ??  ?? doM na vodi šabaČke porodice perin
doM na vodi šabaČke porodice perin
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia