Blic

Sušenje voća je posao budućnosti, posebno šljiva

Radišu Mirića (41) iz Lopatnja kod Osečine ne brine cena sirove šljive jer on zna unapred da će ceo rod sa tri hektara pod voćem završiti u sušari. Brine ga samo kad ne rodi.

- Mirjana Čvorić Gubelić

Bude i loših godina u Podgorini, ali poznati voćarski kraj sa milion stabala šljive retko izda. Ako je cena sirove „kraljice voća“niska, osuši sve što ne ode za rakiju. A onda može da čeka kupce.

- Ako godina nije kao prošla, onda se isplati sušiti. Mada, ja sam i prošle godine sušio, ali nisam imao tako veliku zaradu. Mada, nisam ni izgubio. Činjenica je da sa voćem ume da bude problem na tržištu jer nema zagarantov­ane cene i otkupa, zato sušenje ima svoje prednosti. Tada ne mora da se žuri sa prodajom. Ja godinama sušim šljivu i onda prodajem priča Radiša.

Tako rade mnogi u Podgorini. Polovina godišnje proizvodnj­e suve šljive u Srbiji - oko 3.000 tona proizvede se ovde. Trećina srpske proizvodnj­e završi na stranom tržištu. Prema podacima Zavoda za statistiku, kupci ovog tradiciona­lnog srpskog proizvoda su iz Hrvatske, ali i Turske, Holandije, Nemačke, Češke, Rusije... Od izvoza suve šljive u 2013. godini Srbija je prihodoval­a više od dva miliona evra. U Osečini ima 160 mini sušara i 27 industrijs­kih tunela za sušenje šljive.

Kada od roda zemlja „poplavi“a otkupna cena bude ponižavaju­će niska, kao ove godine, kada je za samo godinu dana sa rekordnih 45 srozala na između 10 i 15 dinara za kilogram madžarke i čačanske lepotice, Radiša primenjuje plan B. Tada sva količina nacionalne voćke završi na lesama u sušari.

- Otkupna cena šljive na početku sezone bila je niža čak tri puta nego prošle godine, tako da smo sve osušili. Cena suve šljive je oko evro sa košticom, dok je bez koštice duplo skuplja. Ja sam jednom, kada je šljiva bila deset dinara, osušio i prodao po evro i po. Kupovao sam od drugih proizvođač­a i sušio. Sušaru smo kupili pre 25 godina. Tada je to bilo veliko ulaganje jer je kapaciteta 1.000 kg. Košta oko 14.000 evra, ali sušenje šljiva može da se počne u znatno manjim sušarama koje ne zahtevaju hale, već mogu da stanu i pod neku nadstrešic­u ili manju prostoriju, priča iskusni podgorski proizvođač.

Kako objašnjava naš sagovornik, prošle godine najviše je zaradio od sušenja stare sorte kruške Takiše.

- Sušio sam kruške i prodao ih po ceni suve šljive. To je dobra zarada jer to voće može jeftino da se kupi, a ja imam svoje - objašnjava Mirić.

Pojedini su se okušali u proizvodnj­i čokoladira­ne šljive. Početno ulaganje sa novim mašinama je oko 12.000 evra, ali je biznis unosniji, naročito ako se izvozi.

Za sektor prerade voća i povrća obezbeđena je i podrška kroz nacionalne mere, a poljoprivr­ednim proizvođač­ima su na raspolagan­ju i IPARD fondovi.

Proizvođač­i voća koji imaju više od dva hektara pod jagodičast­im voćem ili preko pet pod ostalim voćem, kao i proizvođač­i koji imaju više od pola hektara pod plasteničk­om proizvodnj­om povrća ili više od tri hektara pod proizvodnj­om povrća na otvorenom mogu da apliciraju za sredstva iz IPARD-a.

Oni koji imaju manje površine mogu da apliciraju za sredstva iz nacionalni­h mera. Najviši ukupan iznos podsticaja je 3,5 miliona dinara, a mogu konkurisat­i za nabavku opreme i uređaja za sušenje, zamrzavanj­e, preradu, punjenje i pakovanje voća i povrća, nabavku opreme za proizvodnj­u vina, rakija i drugih alkoholnih pića, kao i opreme za degustacio­ne sale, održavanje, nabavku laboratori­jske opreme i dela prerađivač­kog pogona.

“Jednom sam, kada je šljiva bila deset dinara, osušio i prodao po evro i po”

 ??  ?? ako je cena šljive niska, radiša osuši sve što ubere, Čak kupuje i od druGih seljaka. saMo u oseČini iMa 160 Minisušara i 27 industrijs­kih tunela za sušenje voća - Od jednog vagona (tona) ja dobijem 300 kilograma i potrošim kubik drva tokom danonoćnog sušenja. Tako da može duplo više da se zaradi, ako se ne računa radna snaga - kaže Radiša Mirić, napominjuć­i da je zarada višestruka ako se suši šljiva bez koštice. Takav proizvod je na tržištu duplo skuplji, a samo je početno ulaganje veće.
ako je cena šljive niska, radiša osuši sve što ubere, Čak kupuje i od druGih seljaka. saMo u oseČini iMa 160 Minisušara i 27 industrijs­kih tunela za sušenje voća - Od jednog vagona (tona) ja dobijem 300 kilograma i potrošim kubik drva tokom danonoćnog sušenja. Tako da može duplo više da se zaradi, ako se ne računa radna snaga - kaže Radiša Mirić, napominjuć­i da je zarada višestruka ako se suši šljiva bez koštice. Takav proizvod je na tržištu duplo skuplji, a samo je početno ulaganje veće.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia