Blic

NOVAK ĐOKOVIć IMA SJAJNU SERIJU U POSLEDNJA TRI MESECA - POBEDIO JE 25 OD 27 RIVALA

Naš teniser je kasno sinoć u finalu US Opena igrao sa Huanom Martinom del Potrom.

- Milan zarić

„Vest o mojoj smrti suviše je preterana”, napisao je Mark Tven davne 1897. godine, kada je u novinama greškom odštampana njegova umrlica. Novak Đoković može da kaže isto. Nakon što je presedeo drugu polovinu 2017. godine zbog problema sa laktom, svi su pomislili da je teniski kralj gotov. Da dušebrižni­ci nisu bili daleko od istine, potvrdio je i Novakov povratak u 2018. kada je bio zaustavlje­n u četvrtom kolu Australija­n opena, a zatim su usledile

katastrofe Španski teniser Rafael Nadal nije uspeo da odbrani titulu na US Openu, pošto je morao da preda polufinaln­i meč Huanu Martinu del Potru zbog povrede desnog kolena.

- Što se tiče lečenja, ovo nije povreda za koju možete da kažete da ćete se vratiti za tri nedelje ili za šest meseci, ali sam ja siguran da neću morati šest meseci da pauziram. Možda je ovo onaj slučaj kada vam je i posle nedelju dana dobro i možete ponovo da zaigrate. Znam šta nije u redu sa mojim kolenom i verujem da će povreda uskoro biti izlečena dodao je prvi reket sveta. u Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu, Barseloni i Madridu. Posle turnira u glavnom gradu Španije sredinom maja, Đoković je imao skor od po šest pobeda i poraza.

Novak je uspeo da veže četiri trijumfa u Rimu, gde je stao pred Nadalom u polufinalu, ali je na Rolan Garosu, i pored velikih ambicija, stigao samo do četvrtfina­la, gde je poražen od 72. tenisera na svetu Marka Čekinata. Učinilo se da je to bio početka kraja za našeg tenisera, koji je teško doživeo neuspeh u Parizu nakon kojeg je pao na 22. mesto na ATP listi. Nakon meča sa Čekinatom, Novak je izgovorio rečenicu od koje se njegovim fanovima podigla kosa na glavi:

- Ne znam da li ću igrati turnire na travi. U ovom trenutku, ne razmišljam o tenisu - surovo je bio iskren Đoković.

Bilo je to pre nešto više od tri meseca. Posle toga, više niko nije sumnjao u Novaka. Osvojio je Vimbldon i Sinsinati, a na 27 mečeva do kasno sinoć odigranog finala US Opena sa Huanom Martinom del Potrom doživeo je samo dva poraza, od Čilića u finalu Kvinsa i Cicipasa u osmini finala Toronta. Od juna do septembra sve nas je podsetio na 2015. godinu u kojoj je osvojio 11 turnira, uz skor 82-6.

- Da, nema sumnje, ovo je Novak iz 2015. Sve što radi podseća nas na taj period kada nije znao da izgubi - rekao je legendarni Bred Gilbert, koji sada radi kao TV komentator za ESPN.

Novak kao da ni sam ne može da veruje šta mu se dogodilo u poslednjih 18 meseci, u kojima je pao, bio prežaljen, a zatim se uspravio i nastavio da gazi.

- Čak i da mogu da vratim vreme, mislim da to ne bih uradio. Sve što se dogodilo, dogodilo se sa nekim razlogom. Možda sam neke lekcije naučio na teži način, ali isplatilo se. Dosta toga sam naučio o sebi. Očigledno mi je bilo potrebno da pronađem inspiracij­u, da se motivišem kako bih mogao da nastavim sa Novi šampioni US Opena u igri mešovitih dublova postali su Britanac Džejmi Marej i Amerikanka Betani Matek Sands. Oni su prvi put nastupali zajedno i odmah su ostvarili veliki uspeh. U finalu su pobedili Hrvata Nikolu Mektića i Poljakinju Alisiju Rosolsku sa 2:6, 6:3, 11:9. Mareju to je bio drugi uzastopni trofej u Njujorku u miksu, nakon što je prošle godine slavio u paru sa Martinom Hingis. On je takođe u mešovitom dublu slavio na Vimbldonu 2007. sa Jelenom Janković. tenisom. Napunio sam baterije i spreman sam za borbu. Shvatio sam šta želim - poručio je Đoković.

U nemom drugom sportu, u neko drugo vreme, šampion po imenu Džek Dempsej je rekao: Šampion je neko ko se podiže kada to ne može!

Bokserski šampion je bio u pravu, Novak Đoković se podigao u trenutku kada su svi želeli da ga proglase bivšim. Novak je na nogama i ne želi da stane.

Što se 2018. tiče, Đoković će posle US opena napraviti pauzu, da bi se odmorio i pripremio za turnire u dvorani. Njegov povratak je zakazan za 7. oktobar kada startuje Masters u Šangaju. Prijavljen je i za turnir u Parizu (29. oktobrar), a obezbedio je i mesto na završnom Mastersu u Londonu, od 11. do 18. novembra.

 ??  ?? i kada su mnogo mislili da je gotov, novak je pokazao da šampiona nikada ne bi trebalo otpisivati
i kada su mnogo mislili da je gotov, novak je pokazao da šampiona nikada ne bi trebalo otpisivati

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia