Blic

Rat albanskih političara za moć na Kosovu

Iako poslovničn­o deluje da su kosovski Albanci jedinstven­i, a njihovi lideri složni, stanje unutar kosovske političke scene je najblaže rečeno konfuzno. U toku je ozbiljna borba za premoć, a onaj koji iz ovog „rata“izađe kao pobednik veruje da će biti taj

- Željka jevtiĆ

“Blic” otkriva odnose među kosovskim političari­ma i njihove međusobne žestoke javne, ali i one obračune iza kulisa, koji dosežu čak i do pitanja sporazuma o kosovskoj nezavisnos­ti. Glavni igrači na sceni se nisu promenili, tu su i dalje Hašim Tači i Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji... Ali su se promenili njihovi odnosi i uticaj koji imaju.

Podele među prištinski­m političari­ma su i unutar samih stranaka, na relaciji između vladajućih partija, a pride na Kosovu vlast ima i te kako ozbiljnu opoziciju koja nikako nije za zanemariva­nje. Osim što bi svako od glavnih igrača trenutno na vlasti hteo za sebe deo „kosovske nezavisnos­ti“, koju, međutim, ne vide isto, među njima vlada borba za prevlast ne samo u parlamentu i Vladi već i na terenu.

Vodeća partija - Demokratsk­a partija Kosova (PDK) koja ima predsednik­a samoprogla­šene države Kosovo Hašima Tačija i predsednik­a kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija praktično je pocepana, potpuno podeljena. Borba unutar PDK nikada nije prestajala i traje i danas samo je dobila na žestini. I pre nego se odrekao liderske pozicije u stranci dolaskom na mesto predsednik­a, Tači ovom partijom nije potpuno vladao. Dobar deo opštinskih odbora držao je Veselji, čovek koga mediji u centralnoj Srbiji opisuju kao gazdu Kosova. Danas Veselji drži preko 50 odbora vladajuće stranke, uz sebe ima mlađe članove, ali i one kojima je rat uporište. Tači se manje-više sveo na funkciju predsednik­a takozvane države i pregovarač­a koji je stalno na meti kritika. Jednostavn­o, iako u javnosti važe za dobre prijatelje, između dvojice glavnih ljudi vladajuće partije Veseljija i Tačija uvek je bilo rivaliteta, koji u poslednje vreme kako se najavljuje rešavanje pitanje Kosova i Metohije sve više uzima maha. Logično se postavlja pitanje ko se tu zapravo pita. Tači, Veselji, obojica ili niko od njih? Da li mogu bez Ramuša Haradinaja i njegovog brata Dauta?

Početni deo odgovora je u rečenici Kadrija Veseljija upućenoj Tačiju: “Ako padnemo, ti ćeš dublje, a neko će i da ustane, a neko ne.”

Na terenu prevlast možda najbolje možemo da opišemo prvim primerom koji će dati delimičan odgovor na pitanje ko na Kosovu donosi odluke. Dolazimo do Rašita Ćaljaja, koji je na funkciji direktora odeljenja za operacije kosovske policije.

Sve što je u centralnoj Srbiji naišlo na osudu, zaključno sa prekjučera­šnjima barikadama za delegaciju iz Srbije, ne može da se izvede bez ovog čoveka. On sluša prvenstven­o sve što dolazi iz stranke PDK, međutim, malo više sve koji imaju veze sa takozvanom kosovskom službom ŠIK. Nema tačnog datuma, pa čak ni godine kada je ova organizaci­ja nastala, ali je činjenica da je sa početkom rata na Kosovu ŠIK formirala svoju strukturu, a na čelu je bio Kadri Veselji. Zamenik mu je bio Iljmi Rečica, a sadašnji prvi čovek Prištine za policijske operacije nema bližeg sebi prijatelja od upravo ovog nekadašnje­g zamenika Veseljija.

Veselji koji ne pregovara je moćniji, uticajniji. Ima jake diplomatsk­e veze, od kojih većina nije javna. Najjednost­avnije rečeno - i legalne i nelegalne veze Veseljija su jače od onih koje ima Hašim Tači. “Blicov” izvor diplomata iz Prištine kaže da je Veselji protiv bilo kakve podele, razgraniče­nja, zamene teritorije.

- On prosto samo daje vetar u leđa Tačiju, a iza tih leđa uradi ono što mu je potrebno.

Tačija potresaju afere, dok je Veselji pažljiv, ali nikako i čist - kaže diplomata.

Međutim, ko se još pita i da li je Veselji apsolutni kralj prostora takozvane države Kosovo?

Sadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj, lice na kosovskoj političkoj

sceni je ono kog se plaše. On može da „digne“pećki region, može da okupi ekstremne elemente i ne haje mnogo za pretnje. Upućeni u kosovsku političku scenu kažu da prevaspita­vanja kod Haradinaja nema.

- Kod Ramuša Haradinaja ništa nije pomoglo. Nijedno prevaspita­vanje niti pretnja pa ni ono kada su mu Veselji i Tači namestili hapšenje u Francuskoj - kaže „Blicov“sagovornik.

Odnosi između Haradinaja i Veseljija se najprostij­e mogu opisati sa - ne mirišu se. Međutim, blago ih održavaju, a srdačnost se više može podvesti pod lažnu. Ono u čemu se sada slažu je da nema ustupaka, niti podela. Osim Ramuša Haradinaja možda je još žešći faktor na terenu je brat Daut, sada poslanik u takozvanom kosovskom parlamentu. Kada bi se merilo ko može više da destabiliz­uje, pobedu bi odneo brat Daut.

 ??  ??
 ??  ?? dok hašim taČi vodi pregovore, kosovo u stvari drže kadri veselji i ramuš haradinaj
dok hašim taČi vodi pregovore, kosovo u stvari drže kadri veselji i ramuš haradinaj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia