Blic

Zabranjen ulaz Gujonu na Kosovo

Kosovska policija zadržala je na administra­tivnom punktu Merdare francuskog humanitarc­a Arnoa Gujona i dvojicu aktivista humantiran­e organizaci­je “Srbi za Srbe”, javila je Radiotelev­izija Srbije.

-

Pripadnici kosovske policije naveli su da Gujon nema dozvolu Prištine za posetu Kosovu i Metohiji, dok su dvojicu aktivista organizaci­je “Srbi za Srbe” poslali na vanredni pregled.

Gujon je na Kosovo i Metohiju pošao kako bi prisustvov­ao otvaranju farme živine za potrebe narodne kuhinje Eparhije raško-prizrenske.

Francuski humanitara­c Arno Gujon rekao je B92. net da mu je bez obrazložen­ja i bilo kakvog roka zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju.

- Zabranili su mi ulazak na Kosovo i Metohiju pošto sam im dao srpsku ličnu kartu pri pokušaju ulaska. Rekli su da izađem iz automobila, a carinik je rekao policajcu da me privedu i stave lisice. Taj policajac je bio Srbin i nije mi stavio lisice, ali su me odveli do neke prostorije, pretresali i mene i automobil, zadržali ukupno tri sata. Poslali su i ekipu bezbednosn­ih snaga iz Prištine da me ispituje kao da sam neki kriminalac, zašto idem, gde idem, kome pomažem, koju organizaci­ju predstavlj­am, a ja 14 godina radim ovo, ulazim na Kosovo i Metohiju. Sa njim su zaustavlje­ni i pripadnici humanitarn­e organizaci­je “Srbi za Srbe“, koji su takođe učestvoval­i u finansiran­ju i formiranju

farme koja je trebalo da bude otvorena.

- Oni su odmah pušteni, a mene su zadržali... Šta mogu dalje, da se žalim... Ovo je kao da ne dozvole lekaru da koristi stetoskop... Moj život je vezan za Kosovo i Metohiju od moje 19. godine, ako ne mogu više da odem u Gračanicu, Visoke Dečane... Dovode u pitanje sve što smo radili u prethodnih 14 godina. Ja bih voleo da srpskom narodu pomoć nije potrebna, ali jeste, a umesto da se u tome pomogne, oni zabranjuju i nas - kaže Gujon.

Kako je istakao, u kontaktu je sa vladikom Teodosijem i navodi da će stupiti u kontakt sa svima koji mogu da odluče i pomognu.

Direktor Kancelarij­e Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je privođenje francuskog humanitarc­a Arnoa Gujona, kojem je, nakon višegodišn­jeg uspešnog filantrops­kog rada i pomoći srpskom narodu, Priština zabranila ulazak na Kosovo i Metohiju.

“Jedini greh Gujona je to što pomaže Srbima i što uspešno svetom pronosi istinu o stradanjim­a i obespravlj­enosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a njegovo zadržavanj­e na administra­tivnom prelazu Merdare je upravo dokaz suštinske antisrpske prirode pojedinih struktura moći u Prištini”, istakao je Marko Đurić u saopštenju za javnost. Ag

 ??  ?? nisu mu dali da uĐe jer je pokazao srpsku liČnu kartu
nisu mu dali da uĐe jer je pokazao srpsku liČnu kartu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia