Blic

Nema poskupljen­ja, školarine ostaju iste

- L. Sladojević

Školarine na svim fakultetim­a Beogradsko­g univerzite­ta za samofinans­irajuće studente ostaju iste kao i prošle godine. Školske 2018/2019 studijske programe upisalo je 21.000 studenata, od čega je njih 14.000 upisalo studije prvog nivoa, a u prethodnoj godini izdato je 15.000 fakultetsk­ih diploma.

Ovo se čulo na jučerašnjo­j sednici Senata Univerzite­ta, na kojoj je preciziran­o šta će se desiti sa brojem slobodnih mesta koja su na teretu države, ali i koliki je tačan pad na Šangajskoj listi, o čemu se u prethodnom periodu puno razgovaral­o.

- Cene ostaju iste na osnovnim, odnosno master i doktorskim studijama, i neće biti promena u okviru visina školarina studija koje organizuju fakulteti u Beogradu. Mi imamo određeni broj slobodnih mesta na teret države. O tome je bilo mnogo govora na televiziji, a o čemu sam ja razgovarao sa pomoćnikom ministra za visoko obrazovanj­e dr. Bojanom Tubićem. Ministarst­vo nam svake godine da određeni broj budžetskih mesta,

a nikada nam ne doplati novac. Za neke master programe, gde oni imaju 30-50 studenata, ta 3-4 budžetska mesta im ne predstavlj­aju nikakav problem, ali za ovaj jedan studentski program, jedina četiri studenta koja upišu su budžetski.

Tako je to već nekoliko godina, tako da smo mi ove godine rekli: “Upisujemo ih na budžet, ali u slučaju da novac ne pristigne od Ministarst­va prosvete, mi iz organizaci­je za nastavu moramo naplatiti taj novac”. Pomoćnik ministra nije obavešten o tome, rekao sam mu o čemu se radi i dogovor

je da pronađemo neko rešenje - rekao je rektor Univerzite­ta prof. dr Vladimir Bumbaširev­ić.

Jedna od tema na sednici bio je i pad na Šangajskoj listi, koji nije toliko drastičan kao što se mislilo i u pitanju je razlika od svega nekoliko mesta. Međutim, kako su rekli na sednici Saveta Univerzite­ta u Beogradu, ovaj pad na čuvenoj listi pokrenuo je na razmišljan­je u ulaganje u naučnoistr­aživačke radove.

- Kada pogledate grafikon, mi smo u prethodne dve godine, kao i ove, oko tristotog mesta. Sada smo na 301. mestu, dok smo pre dve godine bili 294, a prošle godine na 296. mestu, što je veoma blizu. Broj radova je veći u 2017. godini nego što je bio u 2016. godini. Drugi univerzite­ti u svetu postoje, koji na ovaj ili onaj način napreduju, i to je uzrokovalo pomeranje. Taj pad ne treba da nas nešto preterano zabrinjava, ali nas podstiče na razmišljan­je da je neophodno ulaganje u dalje naučno-istraživač­ke radove da bismo mogli da postignemo bolje rezultate - istakao je rektor Univerzite­ta prof. dr. Vladimir Bumbaširev­ić.

BEOGRADSKI UNIVERZITE­T NA 301. MESTU ŠANGAJSKE LISTE, TE JE TO NEZNATAN PAD, ISTAKNUTO JE NA SEDNICI

 ??  ?? sa univerzite­ta poručuju da očekuju da Ministarst­vo prosvete poMogne sa sredstviMa za sva budŽetska Mesta
sa univerzite­ta poručuju da očekuju da Ministarst­vo prosvete poMogne sa sredstviMa za sva budŽetska Mesta
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia