Blic

ZA VAŠINGTON VIŠE NE POSTOJE Kako su SAD omekšale stav prema Srbiji

Sjedinjene Američke Države su popustile, Kosovo više po njima nije „završena stvar”, već će dati šansu rukovodstv­ima u Beogradu i Prištini da se dogovore.

- Ivana mastiloviĆ jasniĆ

Nakon Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji je prvi zvanično pre nekoliko nedelja izneo taj stav, isto je ponovio i američki republikan­ski senator i predsedava­jući Odbora za unutrašnju bezbednost Ron Džonson tokom posete Beogradu.

- Američki stav je prilično konzistent­an po pitanju moguće promene granica između Kosova i Srbije, a to je da rešenje mora doći od strana u sporu - izjavio je Džonson.

On je rekao da SAD, za razliku od Nemačke, nemaju crvenu liniju po pitanju granica, da pozdravlja­ju dijalog, ali da ne podvlače nikakvu crtu.

Isto je, kako saznajemo, ponovio tokom sastanaka sa predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem i šefom diplomatij­e Ivicom Dačićem.

Ovo znatno podiže lestvicu naših pregovarač­a u dijalogu sa Prištinom jer praktično, pored Rusije i Kine, Srbija sada ima pozitivan stav i Vašingtona, što je značajna promena u međunarodn­im okolnostim­a.

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot na pitanje da li izjava senatora da SAD nisu podvukle crtu kada je reč o promeni granica znači da bi Amerika podržala takvo rešenje, ne odgovara ni sa da ni sa ne.

„Ja mislim da je sad najvažnije ne da kažem da ili ne, nego da Srbija i Kosovo postignu dogovor. Mi ćemo na dogovor gledati pozitivno ako je to dogovor između strana u konfliktu. Naša ocena će, kakav god bio dogovor, biti u zavisnosti od toga hoće li to izgraditi stabilnost u regionu. I u Srbiji i na Kosovu“, rekao je Skot.

Aleksandar Popov iz Centra za regionaliz­am kaže za “Blic” da ga promena stava Amerike ne iznenađuje i naglašava da su najviši zvaničnici Rusije pre samo nekoliko nedelja rekli istu stvar da će prihvatiti

svaki dogovor

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia