Blic

Đilas i Tadić blizu dogovora

- N. Latković

Boris Tadić, lider Socijaldem­okratske stranke, pregovara oko priključen­ja njegove partije novoosnova­nom Savezu za Srbiju, saznaje “Blic”.

Bivši predsednik Srbije već neko vreme vodi razgovore sa predstavni­cima Saveza, mada je pre samo mesec i po dana bio izričit u tome da neće ulaziti u blok u kome su Dveri i DSS. Prema našim saznanjima, direktan kontakt sa jednim od lidera SZS Draganom Đilasom postoji, ali se najveći deo pregovora obavlja se preko posrednika.

Sagovornik “Blica” navodi da su Tadić i članovi SDS blizu odluke o ulasku u Savez, ali se još ne zna kada će ona i zvanično biti doneta. Naš izvor iz SZS kaže da prepreka nema, kao i da priključen­je Tadićeve partije treba da bude završeno “tokom rane jeseni”.

- To je zapravo vreme u kome mi želimo da se stvari okončaju - kaže on.

Na pitanje koliko je SDS blizu ulaska u SZS pokušali smo da saznamo i od Borisa Tadića, ali do zaključenj­a ovog broja nismo dobili odgovor.

U isto vreme Dragan Đilas pregovara i sa liderom DSS-a Milošom Jovanoviće­m, koji je “Blicu” potvrdio da se sreo sa nekadašnji­m liderom demokrata. On kaže da su se sastali pre dva dana.

- Nije to nikakva tajna. Razgovaral­i smo o Srbiji i situaciji u kojoj se nalazi. Ukoliko budemo doneli odluku oko priključen­ja Savezu za Srbiju, to će se dogoditi krajem septembra ili početkom oktobra

- objašnjava Jovanović.

U SZS “Blicu” je rečeno da postoje uslovi koji moraju da budu ispunjeni za ulazak u Savez - da je reč o opoziciono­j stranci, koja nema saradnju sa SNS ni na jednom nivou, te da prihvata svih 30 tačaka programa Saveta. Kako je rekao jedan visoko pozicionir­ani funkcioner SZS,

DSS do kraja nije okončao saradnju sa naprednjac­ima.

Jovanović, međutim, tvrdi drugačije.

- Neki članovi stranke su se oglušili o naše naređenje da izađu iz koalicija sa SNS. Oni su izbačeni i izbrisani iz evidencije. To je bio slučaj sa odbornicim­a u Čačku, kao i Kosjeriću, gde se o naređenje stranke oglušio predsednik Skupštine. Stranačke odluke moraju da se poštuju - navodi Jovanović.

On kaže da njegova stranka radi promišljen­o i ne vodi se interesima partije, već Srbije.

- Naše promišljan­je je kako da zaustavimo ovo što se dešava u Srbiji. Ako je rešenja za to ulazak u Savez za Srbiju, mi ćemo onda to učiniti - završava lider DSS.

 ??  ?? iz vremena kada su blisko saraĐivali
iz vremena kada su blisko saraĐivali

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia