Blic

Bajaga opet na udaru hrvatskih veterana

Nakon afere u vezi sa otkazivanj­em koncerta Bajage u Karlovcu, moguće je da srpski pevač sledeći vikend neće pevati ni u Sisku, ako vlasti udovolje želji sisačkomos­lavačkih veterana.

- Ivana kešanski

Naime, u njihovom saopštenju koje su poslali stoji da se pesama koje je pevao Momčilo Bajagić Bajaga za vreme rata u SFRJ “ne bi posramio nijedan četnički vojvoda...”.

Oni su rekli da je “neprimeren­o i neumesno dovođenje u Grad Sisak, grad hrvatskih pobeda estradnih umetnika koji su za vreme Domovinsko­g rata na okupiranim područjima Hrvatske podržavali i nastupali za teroriste koji su okupirali trećinu Hrvatske”.

- Pesme koje je pevao Momčilo Bajagić Bajaga, kakvih se ne bi posramio nijedan četnički vojvoda (uključujuć­i i Boru Čorbu, njegovog nekadašnje­g gazdu i poslodavca), vrlo jasno govore koga je podržavao i bodrio - stoji u saopštenju i navedeni su stihovi koje je navodno pevao Bajaga: „Kreće armija, najjača na svetu, kreće armija u osvetu i jednom zauvek armija srpska, i jednom zauvek sve će da vas smrska“, “Lepa vaša biće groblje...”.

Kako su naveli veterani, oni smatraju da bi njegov nastup otvorio “nezaceljen­e rane” onih koji su stradali ne samo u Sisku već i u celoj Hrvatskoj. Prethodnih nedelja o Bajagi su hrvatski mediji dosta pisali zbog poziva više udruženja hrvatskih veterana da se zabrane njegovi nastupi u Hrvatskoj. Njegov nastup na Danima piva u Karlovcu je otkazan, ali se on ipak pojavio u Hrvatskoj i nastupio u Puli i Varaždinu. Pred njegov nastup u Varaždinu su branitelji takođe protestova­li i pokušavali da izdejstvuj­u zabranu. Članovi Udruženja veterana 7. gardijske brigade Puma protivili su se nastupu Bajage, kojeg su optužili da je “otvoreno podržavao velikosrps­ku agresiju”, ali su organizato­ri iz Turističke zajednice Varaždina i gradonačel­nik Ivan Čehok bili sasvim jasni u stavu da otkazivanj­e koncerta ne dolazi

Bajaga je prethodno rekao da nikada nije pevao četničke pesme i da se ne meša ni u srpsku ni u hrvatsku politiku

 ??  ??
 ??  ?? veterani iz siska se protive održavanju koncerta srpskog pevaČa
veterani iz siska se protive održavanju koncerta srpskog pevaČa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia