Blic

„Poslodavcu žena treba da radi, a ne da rađa decu“

- R. BRiza / a. Janković

„Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da sutra odete na bolovanje“, rekla je žena zadužena za populacion­u politiku?!

Nijedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu - koja se danas zaposlila, a sledećeg dana zatrudnela. Njemu je žena potrebna da radi. Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da sutra odete na bolovanje.

Ako ste pomislili da je ovakva skandalozn­a izjava došla od nekog bezosećajn­og poslodavac­a, prevarili ste se, poruka je stigla direktno iz Ministarst­va za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja, tačnije od višeg savetnika i šefice Odseka za poslove u oblasti populacion­e politike i finansijsk­e podrške porodici sa decom Milene Antić Janić, i to usred kampanje za podizanje nataliteta!

Trudnice koje su poslušale savete državne kampanje da dižu natalitet u Srbiji i otišle na porodiljsk­o bolovanje sad su kažnjene, jer neke od njih primaju naknadu za porodiljsk­o odustvo 900, 1.000 ili oko 2.000 dinara. Drugim rečima,

neće imati “leba da jedu”, sa sve svojom tek rođenom decom, ako im je to jedini izvor prihoda po novom Zakonu o finansijsk­oj podršci porodici sa decom.

Gostujući na RTS, Milena Antić iz Ministartv­a za socijalna pitanja, rekla je da u Ministarst­vu ne znaju koliko je

žena tako oštećeno i “da li su uopšte oštećene”.

Antićeva je, između ostalog, skandalizo­vala sve majke rekavši da je “naknada zarade za porodiljsk­o odustvo predviđena radi nege deteta u stvari mera usklađivan­ja rada i roditeljst­va, i namenjena je zaposlenoj ženi koja u periodu kada se porodi koristi odsustvo u skladu sa Zakonom o radu - dakle - ženi koja stvarno radi”.

Na pitanje novinarke Rade Đurić sa RTS-a šta znači “žena koja stvarno radi”, ona je rekla:

“Znači da je zasnovala radni odnos i kod poslodavca provela određeno vreme na radu”.

Upitana šta je sa ženama koje su se danas zaposlile, a sledećeg dana zatrudnele, Milena Antić je poentirala i zapanjila javnost Srbije:

“Nijedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu. Njemu je žena potrebna da radi. Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da sutra odete na bolovanje”.

Na pitanje da li žene koje su provele kraći period na poslu ne mogu da računaju na više od 900 dinara, savetnica Antić Janić je odgovorila:

“Biće malo manje u prvom periodu, ali će za sledeći biti više, za sledeće dete”.

Podsetimo, po novom Zakonu o finansijsk­oj podršci porodici sa decom, ukoliko ste radili dva meseca i otvorili trudničko bolovanje zbog rizične trudnoće, onda se te dve plate sabiraju i podele sa 18 i tako dobijaju iznosi naknada od 900 do 2.000 dinara.

 ??  ?? sMenite ovu ženu, ona više ne Može da Radi u vladi sRBiJe
sMenite ovu ženu, ona više ne Može da Radi u vladi sRBiJe

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia