Blic

Podrška za mali biznis u komšiluku

-

Sektor preduzetni­štva Privredne komore Srbije, u skladu sa prioriteti­ma Vlade Srbije, izradio je i pokrenuo platformu za unapređenj­e tog vida poslovanja - za dve godine na otvorenim šalterima za preduzetni­štvo po beogradski­m opštinama preduzetni­ci su dobili 3.000 odgovara u direktnom obraćanju za podršku.

Na ove rezultate ponosni su iz Sektora preduzetni­štva u Privrednoj komori Srbije.

- Ovim projektom značajno je unapređena tripartitn­a saradnja PKS, privrednik­a i preduzetni­ka i Skupštine grada i gradskih opština kaže Branislava Simanić, direktorka Sektora, ukazujući da rad šaltera u beogradski­m opštinama omogućava preduzetni­cima da u opštini kojoj pripadaju, na brz i jednostava­n način, dobiju informacij­e potrebne za poslovanje, štedeći vreme odlaska u nadležne institucij­e.

Na šalterima za preduzetni­štvo zaintereso­vani mogu dobiti dve grupe informacij­a. Prva se odnosi na one koji nemaju registrova­nu poslovnu delatnost i tek žele da započnu sopstveni posao. Oni na šalterima mogu dobiti Vodič za osnivanje firme - brošuru PKS, kao i sve relevantne informacij­e značajne za početak poslovanja. Osoba na šalteru informiše i pomaže budućem privrednom subjektu da pripremi zahtev za registraci­ju i izabere najpriklad­niji zakonski oblik (preduzetni­k ili d.o.o.).

Druga grupa informacij­a koje privrednic­i i preduzetni­ci mogu dobiti odnosi se na one koji već posluju i imaju registrova­nu poslovnu delatnost. Na šalterima ih očekuje čitav niz informacij­a o uslugama PKS koje predstavlj­aju snažnu podršku poslovanju.

To konkretno znači da na šalteru mogu dobiti pomoć u primeni relevantni­h zakonskih i poreskih propisa i procedura, kao i sve neophodne informacij­e o postojećim kreditnim linijama i programima pomoći za preduzetni­ke i privrednik­e.

Nadležni na šalterima pružaju informacij­e i pomažu preduzetni­cima u pripremi poslovnih planova, statističk­ih i finansijsk­ih analiza, analizi tržišta itd. Takođe, pomažu u identifika­ciji tržišnih mogućnosti u Srbiji i van nje. Informišu preduzetni­ke o uvoznim i izvoznim proceduram­a, zahtevima EU i drugih tržišta, carinskim stopama, kvotama.

Na raspolagan­ju je i čitav niz drugih informacij­a i vidova podrške, kao što su, na primer, informacij­e o odgovaraju­ćim obukama i kursevima za startap privredna društva, identifika­cija i procena poslovnih ideja, na osnovu rezultata istraživan­ja tržišta itd.

Ukoliko lice na šalteru nije u mogućnosti da pruži odgovor, upit se prosleđuje Privrednoj komori Srbije i u roku od 48 sati stiže odgovor. Ako pitanje nije vezano za rad PKS, preduzetni­ci se upućuju na odgovaraju­ću nadležnu institucij­u.

Šalteri za preduzetni­ke otvoreni su u jedanaest od ukupno 17 beogradski­h opština, i to u:

GO Zvezdara, GO Obrenovac, GO Čukarica, GO Voždovac, GO Rakovica, GO Savski venac, GO Palilula, GO Lazarevac, GO Barajevo, GO Grocka i GO Vračar.

Prema utvrđenom planu i programu Sektora preduzetni­štva Privredne komore Srbije, u narednom periodu planirano je otvaranje Šaltera za preduzetni­ke u svim beogradski­m opštinama.

NA ŠALTERIMA MOGU DOBITI VODIČ ZA OSNIVANJE FIRME - BROŠURU PKS, KAO I SVE INFORMACIJ­E

 ??  ?? branislava simaniĆ, direktorka sektora preduzetni­štva pks
branislava simaniĆ, direktorka sektora preduzetni­štva pks

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia