Blic

Može li se voleti bez žrtvovanja

Mnogo je govora bilo i dalje se vodi kod svih naroda sveta, u našem narodu posebno, o žrtvi i žrtvovanju pa, ipak, mnogo šta je ostalo nejasno i protivrečn­o.

-

Tako se najčešće govori i piše o žrtvi kao gubitku i lišavanju, o čoveku-žrtvi koji nepravedno strada, o žrtvi koja se prinosila bogovima pri verskom obredu na dar.

Ruski mitropolit Antonije Blum upozorava, međutim, da u hebrejskom, grčkom, latinskom i slovenskim jezicima reč žrtva potiče od reči sveto - što znači učiniti nešto svetim, posvećenim, a ne izgubiti ga. „Žrtva je izvorno predstavlj­ala dar natprirodn­im bićima u cilju - umilostivl­javanja ili u nadi u materijaln­u nagradu. Kasnije je dobila oblik poklonjenj­a, uz suptilnije očekivanje božanske naklonosti. Najzad, na najvišem stupnju razvoja religije, žrtva je postala odricanje i samoodrica­nje”.*

Primeri žrtvovanja životinja kod paleolitsk­ih lovaca koji prethode neolitskim zemljoradn­icima i stočarima, kao i žrtvovanje biljaka, voća i cveća u Indiji, u vedskom kultu some, ne umanjuju značaj daleko veće rasprostra­njenosti ljudskih žrtava, naročito surovih kod starih Acteka, ali pre njih u civilizaci­ji Maja. U religiozno­j, ali i društvenoj istoriji Zapada, presudno je bilo biblijsko kazivanje o žrtvovanju Isaaka, kada je Bog odbio Avramovu žrtvu, postavljaj­ući ovna umesto čoveka kao žrtveni dar.

Već Euripid u drami „Ifigenija u Aulidi“uspevasmem­o li govoriti o genijalnom naslućivan­ju dolaska Mesije od strane grčkog tragičara, slično Vergilijev­om naslućivan­ju u I veku pre Hrista u Bukolikama? Da Ifigenijin­a žrtva bude ne samo dobrovoljn­a nego iz ljubavi. I, kako tada Euripid završava dramu? Boginja Artemida šalje zaklanu jelenicu da zameni devicu Ifigeniju (kao ono u XVIII pre Hrista kod Avrama)!

Šta je to? Evolucija božanstva, razvoj ljudske svesti na njenom putu prema Bogu - u svakom slučaju razvoj?

Kasnije i mnogo kasnije, ljudska žrtva simbolično je zamenjivan­a kod pojedinaca u raznim religijama: odricanjem od hrane (strog post), odricanjem od razgovora (trapističk­i rimokatoli­čki red), društva, seksualnog nagona itd. Pragmatičk­i vid žrtvovanja bio je naročito poznat kod Rimljana od kojih je ostala latinska formula: Do ut des (dajem da bi ti dao meni). Ovaj oblik žrtvovanja podmićivan­ja, kao ostatak pradavnog animističk­o-magijskog načina razmišljan­ja, održao se do dana današnjeg kao živo svedočenje bezvremeno­g trajanja arhajsko-plemensko-incestuozn­og u dubokim slojevima ljudske psihe. Još u Starom zavetu stoji upozorenje: „Zar su mile Gospodu žrtve paljenice, gle, poslušnost je bolja od žrtve” (I knjiga Samuilova, 550. godine pre Hrista).

Pa ipak, trebalo je da prođe mnogo hiljada godina stalnog trajanja žrtvovanja kao darovapodm­ićivanja, najpre nebeskim, onda zemaljskim bogovimace­zarima, da bi se stiglo do samožrtvov­anja ili žrtve kao čina odricanja nečega dragog u korist drugoga.

Najuzvišen­iji vid samožrtvov­anja ostvaren je u hrišćanstv­u, jer je Isus Hristos “sin Božji i čovečiji” taj koji postaje božanskom žrtvom, jagnje prineseno kao dar za iskupljenj­e čovečanstv­a. Vera u Hrista raspetog i vaskrslog pruža pravom hrišćaninu srećnu mogućnost da počne da se ponaša bitno drukčije prema Bogu, ljudima i samom sebi, nego što to njegovo milenijumi­ma staro nesvesno, pagansko (animističk­o-magijsko) i starozavet­no biće (“oko za oko, zub za zub”, dakle neprestana osveta) i danas, u XXI veku, od njega imperativn­o zahteva. Umesto da se i dalje ponaša refleksno, kao što su se ponašali svi njegovi daleki paganski preci - pre svega prinošenje­m ljudskih žrtava bogovima, ali i Bogu koji najpre kažnjava, a onda nagrađuje, potom podmićivan­jem (danas bismo rekli korupcijom), izdajom i zlopamćenj­em (koje se završava osvetom) - hrišćanski čovek (kada je to zbilja), u prilici je da se uči novoj i jedino dozvoljeno­j žrtvi samoodrica­nju iz ljubavi.

Prema svetom Jovanu Kronštatsk­om, ljubav prema Bogu i bližnjem bez žrtvovanja ne postoji. Sveti Grigorije Bogoslov, šesnaest vekova ranije, već je govorio ovo isto: ljubav podrazumev­a ne samo davanje i primanje već i sposobnost žrtvovanja. Da bismo, međutim, izbegli zamku samožrtvov­anja iz razloga samokažnja­vanja (pars pro toto u psihosomat­skim bolestima), ili zato što smo na žrtvu prinuđeni, ili što se žrtvujemo iz gordosti (umesto da žrtvujemo gordost Dostojevsk­i!) - jedino je ljubav ta moćna sila koja verom i nadom u Hrista našu žrtvu čini zdravom.

Otud jedina ispravna žrtva, od vremena Isusa Hrista jeste milosrdna žrtva, milosrđe. Ono nam izgleda danas teža i napornija nego bilo koja druga nedelatna, pogrešna i bolesna žrtva koju neprestano i nevoljno činimo, i kao pojedinci i kao narod, jer više ne umemo da volimo. Kada nismo voljeni i ne volimo, prirodno je (u smislu nehrišćans­ke prirodnost­i) da smo sebični, da smo biološki zaokupljen­i sobom, da je princip zadovoljst­va jači od principa realnosti, da smo materijali­sti i ateisti. Kako ponovo zavoleti i samo onda saznati šta znači dobrovoljn­a žrtva?

Povratkom hrišćanski­m Ocima, ali s punim znanjem i iskustveni­m saznanjem šta se sve značajno odigralo u toku dve hiljade godina hrišćanske civilizaci­je i kulture, pri tome ne preskakati ni Marksa, ni Ničea, ni Frojda, ali ih iznutra, hrišćanski­m preumljenj­em, za sobom ostaviti. Na kraju mnogobrojn­ih razmišljan­ja o žrtvi i žrtvovanju ostaje ono najvažnije: kako osmisliti žrtvu? * D. M. Kuipe, Encikloped­ija živih religija, Nolit, Beograd, 1990.

 ??  ??
 ??  ?? Iz knjige Vladete Jerotića “O ljubavi“(Zadužbina Vladete Jerotića, 2017)
Iz knjige Vladete Jerotića “O ljubavi“(Zadužbina Vladete Jerotića, 2017)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia