Blic

Stiže najjači uragan u poslednjih 60 godina

Uragan „Florens“, za koji se smatra da bi mogao da bude jedan od najrazorni­jih u poslednjih šest decenija, približava se obali SAD.

- M. Bajić

Uragan se nalazi na oko 600 kilometara od Bermuda i kreće se brzinom od oko 210 kilometara na sat. Zauzima površinu četiri države Ohajo, a trenutno je njegova snaga četvrte kategorije. Očekuje se da do kraja nedelje, kada bi trebalo da stigne do obala Amerike, poraste na petu kategorije, zbog čega je u nekoliko američkih država naređena hitna evakuacija.

Direktor Nacionalno­g centra za uragane Ken Grejem upozorio je da su razmere uragana „Florens“zapanjujuć­e.

- Lako bi mogao da pogodi više država. Ne preti samo priobalju - kaže on.

Prva na udaru biće Severna Karolina, a na njegovoj putanji naći će se i Južna Karolina i Virdžinija, gde je proglašena vanredna situacija. Za obilne kiše, poplave i nestašicu struje priprema se i Vašington, gde je takođe proglašena vanredna situacija.

Guverner Severne Karoline Roj Kuper rekao je da je „‘Florens‘ istorijski uragan koji se doživljava jednom u životu“. Prema njegovim rečima, „oko uragana“preći će preko teritorije te države, a lokalne vlasti spremaju se za visoke talase, snažne vetrove i poplave.

- U smrtonosno­j smo šahovskoj igri s uraganom „Florens“- rekao je guverner Južne Karoline Henri Mekmaster.

Američka mornarica takođe počela je da premešta osoblje i brodove, dok vazduhoplo­vstvo premešta avione na bezbednije lokacije, pošto su na putanji „Florens“neke od najpoznati­jih vojnih baza u SAD.

Očekuje se da će „Florens“poplaviti i gradove u unutrašnjo­sti, a ono što posebno zabrinjava je što se na mapi uragana nalazi i nekoliko nuklearnih centrala, jame sa pepelom i drugim industrijs­kim otpadom, kao i otpadom sa farmi.

Jedan od najvećih uragana koji je pogodio Severnu Karolinu bio je „Hugo“pre 29 godina.

 ??  ?? stanovništ­vo napušta svoje domove u oČekivanju udara uragana
stanovništ­vo napušta svoje domove u oČekivanju udara uragana
 ??  ?? satelitski snimak uragana pokazuje njegovu snagu
satelitski snimak uragana pokazuje njegovu snagu
 ??  ?? rafovi prodavnica su uglavnom pusti, a putevi ka unutrašnjo­sti zakrČeni
rafovi prodavnica su uglavnom pusti, a putevi ka unutrašnjo­sti zakrČeni
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia