Blic

EVROPSKA UNIJA IZGLASALA POKRETANJE ČLANA 7 PROTIV MAĐARSKE

-

Evroposlan­ici su odlučili da na taj način kazne Mađarsku zbog podrivanja vrednosti Unije. Za pokretanje procedure aktivacije člana 7 glasalo je 448 poslanika, protiv je bilo 197, a uzdržano 48.

Ova odluka sad treba da se nađe i pred Evropskim savetom na glasanju.

Član 7, poznat i kao „nuklearna opcija“podrazumev­a suspenziju određenih prava optužene države i na kraju bi mogao da dovede i do oduzimanja prava glasa toj državi u svim institucij­ama EU. Prvi put je upotreblje­n u decembru, i to protiv Poljske, zbog kontroverz­nih reformi pravosuđa.

Ukoliko se potvrdi da je Mađarska kršila principe i vrednosti EU, država će i dalje biti u obavezi da poštuje dužnosti koje imaju sve članice Unije.

Mađarski zvaničnici su oštro kritikoval­i odluku Evropskog parlamenta.

- Današnja odluka Evropskog parlamenta nije ništa više nego bedna osveta proimigrac­ionih političara protiv Mađarske. Odluka je doneta na prevarants­ki način i krši relevantna pravila u evropskim sporazumim­a - rekao je mađarski šef diplomatij­e Peter Sijarto.

On je najavio i da će Budimpešta potražiti pravne načine za podnošenje žalbe.

Glasanju je prethodila burna rasprava u EP. Govoreći prethodnog dana u EP, premijer Mađarske Viktor Orban je rekao da se radi o „činu osvete“EU zbog odbijanja njegove zemlje da ispoštuje migrantske kvote i obezbedi smeštaj migrantima. - Mađarska će zaštititi svoju granicu, zaustaviće ilegalnu migraciju i braniće svoja prava. Ako treba, usprotivić­emo se i vama rekao je Orban poslanicim­a EU. Inače, juče se u Evropskom parlamentu glasalo i o nizu drugih odluka, pa je, između ostalog, usvojen i predlog direktive o zaštiti autorskih prava na internetu. Za usvajanje direktive je bilo 438 poslanika, dok je protiv bilo 226. Reformi zakona o autorskim pravima protivile su se mnoge internet kompanije, ali su je podržali autori, umetnici, novinari,... Predlog reforme sada ide u dalju proceduru, a konačno glasanje planirano je za januar 2019. godine.

EU JE DUGO UPOZORAVAL­A MAĐARSKU ZBOG PODRIVANJA EVROPSKIH VREDNOSTI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia