Blic

Džina od 40 tona izgurali sa piste

Prava drama odigrala se juče na Aerodromu „Nikola Tesla“, kada je avion „Idžipt era“usled kvara blokirao pistu. Hitnom intervenci­jom osoblja aerodroma i stručnjaka teretni avion pomeren je sa piste, a u incidentu nije bilo povređenih.

- Ana ristoviĆ

Sve je počelo kada je avion egipatske kompanije „Idžipt er“(„Egypt air“) „boing 737-800“juče ujutru u 4.11 krenuo da sleće na pistu beogradsko­g aerodroma „Nikola Tesla“. Iz zasad nepoznatih razloga teretnom avionu otkazali su točkovi glavnog stajnog trapa i zapalile su se sve četiri gume! Od tog momenta kreće drama jer ovog giganta od 40 tona nije bilo moguće lako ukloniti sa piste na koju treba da slete ili polete drugi avioni. Brzom reakcijom zaposlenih letovi su odloženi i preusmeren­i. Međutim, usled teškog kvara, avion u kome inače nije bilo putnika ostao je na pisti još neko vreme.

Nezvanično, uzrok incidenta i razlog zbog kog su se avionu zapalila sva četiri točka bilo je nepravilno sletanje prilikom neposredno­g dodira, piše portal TangoSix. Analiziraj­ući fotografij­e sa lica mesta koje je „Blic“ekskluzivn­o objavio, „TangoSix“navodi da se na desnoj strani aviona vide veća oštećenja desne noge stajnog trapa, a zatim i preterano kočenje radi pariranja (izgubljeno­g) pravca.

Prilikom jakog kočenja, navodi portal, gume su pukle.

Ovako oštećen avion trebalo je ukloniti bez opasnosti po ostale putnike. Kako su na aerodromu rekli, sve dežurne ekipe beogradsko­g aerodroma

Težak dan za sve nas koji se bavimo vazduhoplo­vstvom. U pitanju je bio tehnički problem na kočnici koji je izazvao probleme na svim točkovima aviona. Uspeli smo da u kratkom roku saniramo ovaj težak kvar

SAŠA VLAISAVLJE­VIĆ, GENERALNI DIREKTOR AERODROMA

reagovale su prema utvrđenim proceduram­a.

Aerodrom „Nikola Tesla“činio je maksimalne napore kako bi pista ponovo bila u funkciji, ali uklanjanje aviona zavisilo je najviše od tehničkih mogućnosti i stanja letelice.

Avion je bezbedno uklonjen oko 11 sati, a letovi su do tada radi bezbednost­i bili preusmerav­ani.

Generalni direktor Aerodroma „Nikola Tesla“Saša Vlaisavlje­vić rekao je na konferenci­ji za novinare da je avion izguran sa poletno-sletne piste. Dodao je da je pista očišćena i da nije oštećena.

- Težak dan za sve nas koji se bavimo vazduhoplo­vstvom. U pitanju je bio tehnički problem na kočnici koji je izazvao probleme na svim točkovima aviona. Uspeli smo da u kratkom roku saniramo ovaj težak kvar - kazao je Saša Vlaisavlje­vić, generalni direktor aerodroma.

On se zahvalio, pre svega

Jat tehnici, kao i ostalim nadležnima organima, jer je kvar saniran u rekordnom reku.

- Očekujem da saobraćaj krene normalno, svaka kompanija ima svoj red letenja i drugačije se ponaša, neke kompanije su odložile letove, neki letovi su preusmeren­i - poručio je juče Vlaisavlje­vić.

Nakon uklanjanja „boinga“, bezbedno poleću i sleću avioni.

- Suština je da smo pre sredine dana uspeli da idemo prema normali, bez posledica po ljudstvo, a po sredstva bilo je jako malo posledica - pojasnio je Vlaisavlje­vić nakon ovog incidenta.

 ??  ?? avion je bezbedno uklonjen oko sati, a letovi su do tada radi bezbednost­i bili preusmerav­ani.
avion je bezbedno uklonjen oko sati, a letovi su do tada radi bezbednost­i bili preusmerav­ani.
 ??  ?? putnici su poČeli sa ukrcavanje­m Čim je avion uklonjen jer pista, sreĆom, nije bila ošteĆena
putnici su poČeli sa ukrcavanje­m Čim je avion uklonjen jer pista, sreĆom, nije bila ošteĆena
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia