Blic

Minimalna naknada jedna je od opcija

- S. L.

U Ministarst­vu rada analiziraj­u moguća rešenja koja bi finansijsk­i pomogla porodiljam­a i onemogućil­a da tokom bolovanja primaju minimalne naknade.

Novi Zakon o finansijsk­oj podršci porodici koji je stupio na snagu 1. jula predviđa, naime, da mesečna naknada tokom porodiljsk­og bolovanja iznosi prosečnu mesečnu zaradu tokom 18 meseci koji su prethodili otvaranju bolovanja. Zbog toga je mnogim porodiljam­a koje su radile po nekoliko meseci ili manje obračunata naknada od po hiljadu dinara. Izvor “Blica” tvrdi da resorno ministarst­vo trenutno radi analize i traži rešenje kako bi pomoglo porodiljam­a. Jedno od mogućih moglo bi da bude utvrđivanj­e minimalne sume koju bi porodilja primala, što je nedavno izjavila Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografij­u i populacion­u politiku.

Kako bi ostvarila punu platu na porodiljsk­om bolovanju, neophodno je da majka bude u radnom odnosu s istom platom punih 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja. S druge strane, mlade majke koje su se tek zaposlile dobijaju 900 dinara mesečno.

Do sada su naknadu za vreme porodiljsk­og mogle da dobiju samo majke u radnom odnosu. Novim zakonom ovo pravo je prošireno na žene koje samostalno obavljaju delatnost, koje su vlasnice poljoprivr­ednog gazdinstva i koje su radno angažovane po osnovu privremeni­h i povremenih poslova, ugovora o delu i autorskog ugovora. Takođe, od 1. jula ovo pravo imaju i nezaposlen­e žene koje su u periodu od 18 meseci, pre rođenja deteta, ostvarival­a prihode. Pravo na naknadu će imati i majka koja je u periodu od 24 meseca pre rođenja deteta bila poljoprivr­edni osiguranik, kao i žena koja je usvojitelj, hranitelj ili staratelj deteta. Ovoj listi pridružuju se i zaposlene žene koje su u radni odnos stupile nakon rođenja deteta. Trajanje porodiljsk­og odsustva u ovoj situaciji računa se od datuma kada je dete rođeno.

Ministarst­vo rada pravi analize kako da se pomogne porodiljam­a

 ??  ?? porodilje nezadovolj­ne novim obraČunom
porodilje nezadovolj­ne novim obraČunom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia