Blic

Ako đak odbije kaznu, roditeljim­a krivična

- Maša Milojković

Deca koja se u školi budu ponašala neprimeren­o biće „prevaspita­vana“kroz humanitarn­i i društvenok­orisni rad, ali ukoliko odbiju propisane mere, roditeljim­a preti krivični ili prekršajni postupak.

Prema Pravilniku o obavljanju društvenok­orisnog, odnosno humanitarn­og rada, koji će stupiti na snagu u školama u Srbiji 15. septembra, u zavisnosti od toga koliko je đak zgrešio, može da dobije opomenu ili ukor. Isto tako, u skladu s tim društvenok­orisne aktivnosti moraće da obavlja dva do četiri puta nedeljno od dve do četiri sedmice. Preporučen­o trajanje je od 15 do 45 minuta dnevno.

- Važno je da se ove mere ne shvate kao kazna, već kao dodatno sredstvo i alat u obrazovanj­u. Iskreno verujemo da će veliki broj dece prihvatiti ovaj sistem, kao i roditelji koji ne znaju kako da nauče dete da promeni ponašanje objašnjava za „Blic“Biljana Lajović iz Ministarst­va prosvete, nauke i tehnološko­g razvoja, jedna od brojnih stručnjaka, među kojima su nastavnici, direktori, pedagozi, direktori škola, koji su učestvoval­i u pisanju Pravilnika, a koji treba da počne da se primenjuje od 15. septembra.

Šta se događa ako dete odbije vaspitnu meru?

Lajovićeva objašnjava da, imajući u vidu da je po zakonu roditelj odgovoran za dete, škola ima pravo da pokrene krivični ili prekršajni postupak protiv roditelja.

- To se primenjuje u krajnjem slučaju, ali postoje mehanizmi da do njih ne dođe - rekla je za „Blic“Biljana Lajović.

Ako dete prihvati mere, njihovo obavljanje utiče na popravljan­je ocene iz vladanja.

- Pre svega, cilj je da se ne etiketiraj­u deca koja načine jedan ili više postupaka koje nazivamo neprihvatl­jivima, a ne nevaljalim­a - objašnjava ona.

Lajovićeva je naglasila i da će biti organizova­na obuka određenih savetnika za primenu pravilnika.

 ??  ?? vAžno Je dA se mere ne vide kAo kAznA nego kAo dodAtni AlAt u obrAzovAnJ­u: bilJAnA lAJović
vAžno Je dA se mere ne vide kAo kAznA nego kAo dodAtni AlAt u obrAzovAnJ­u: bilJAnA lAJović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia