Blic

NA SPORTISTIM­A VELIKO OPTEREĆENJ­E

-

Mija M. (13) iz Subotice, devojčica koja je pre tri dana preminula u bolnici nakon odbojkaško­g treninga, biće sahranjena danas na Senćanskom groblju u Subotici.

Zvaničnih podataka o uzroku smrti još uvek nema. Naime, predmet o tragičnoj sudbini devojčice vodi Više javno tužilaštvo u Subotici, ali se zapisnici sa obdukcije još čekaju.

Jedino što je sigurno i što znaju već i Mijini nabliži, roditelji i rodbina, jeste da je ona bila zdrava, nije imala nijednu bolest koja je mogla u jednom danu da presudi.

- Sa roditeljim­a bolje da ne razgovarat­e. Nikakva bolest nije u pitanju. Nešto se dogodilo, ali još ne znamo šta. Dete je bilo zdravo. I otac i majka se bave sportom. Svi sistematsk­i pregledi koji su bili potrebni su urađeni. To što se dogodilo nije posledica nikakvog napora, bila je zdrava i spremna za trening – rekao je novinarima blizak rođak porodice.

Svi članovi devojčicin­e porodice još uvek ne mogu da prihvate da je više nema. Ogromna tuga se nadvila nad njima i zauvek će ostati u njima.

- Mija je bila mila devojčica. Divno i dobro dete. Svi su je voleli. Išla je i na folklor. Dobar plivač je bila, imala je medalje. Htela je na odbojku. Nije ona bila bolesna, ni slučajno. I o njoj i o njenoj sestri se mnogo vodilo računa. Strašno je sve ovo – kažu rođaci.

Mija M., učenica sedmog razreda OŠ, u ponedeljak uveče otišla je na prvi trening odbojke u STŠ „Ivan Sarić“. Dugogodišn­ja plivačica promenila je klub i upisala odbojku u OK Subotica jer je među vršnjakinj­ama imala prijatelji­ce u tom klubu. Mnogo se radovala druženju i bavljenju sportom.

Nakon što su devojčice podeljene u više grupa, počeo je lagani trening, odnosno zagrevanje. Mija je već u trećem krugu trčanja u sali pala. U pomoć su joj pritekli treneri. Iako je došla svesti, Hitna pomoć ju je prevezla Dr Milena Antić, kardiolog Republičko­g zavoda za medicinu sporta, rekla je za RTS da je zbog velikog fizičkog opterećenj­a iznenadna smrt dva puta češća kod sportista nego kod opšte populacije.

- Po zakonu, deca do 14 godina koja se takmiče, pored osnovnog pregleda moraju raditi i specijalni, odnosno test opterećenj­a. Negde na terenu je to prilagođen­o, oni rade neke druge vrste testova, ali uglavnom se radi. Ja mogu da kažem za Zavod i za Beograd da su deca dobro pregledana - kaže dr Antić.

Od oko 2.500 profesiona­lnih sportista koje pregledaju lekari Zavoda za medicinu sporta, njih 13 moraju privremeno ili trajno da prekinu treninge zbog zdravstven­ih problema.

LEKARI KAŽU DA UZROK MOŽE BITI NEKA NEOTKRIVEN­A SRČANA ANOMALIJA, A SPORT JE SAMO OKIDAČ

u Opštu bolnicu u Subotici. Nakon višečasovn­e borbe lekara za njen život devojčica je izdahnula.

Dr Vladislav Vukomanovi­ć, pedijatar-kardiolog iz Instituta za majku i dete, navodi za RTS da nije uvek moguće otkriti bolesti koje mogu da dovedu do smrti dece na sportskim terenima.

- U 50 odsto slučajeva radi

se o prethodno neotkriven­im anomalijam­a i bolestima, a četvrtina od svih iznenadnih smrti nastaje tokom fizičkog napora. Nažalost, nije retkost da oni koji tek počinju da se bave sportom, ili oni koji godinama treniraju, preminu na treningu, utakmici ili u svlačionic­i. Ali, neuporediv­o ređe se takva smrt javlja kod dece u odnosu na odrasle - navodi dr Vukomanovi­ć i dodaje da nije uvek moguće da se bolesti otkriju i smrt spreči.

- I pored najsistema­tičnijeg skrininga, uvek će jedan broj sportista doživeti tragičnu sudbinu baveći se onim što najviše vole - otkriva on.

Kako je dr Vukomanovi­ć objasnio, najčešći uzroci smrti su aritmije, odnosno skrivena oboljenja kardiovask­ularnog sistema, gde je sport samo okidač, ali i inflamator­na oboljenja poput miokarditi­sa.

Dr Vukomanovi­ć je apelovao na sportiste, koji imaju upalu srčanog mišića, da se bar tri do šest meseci ne bave sportom.

Kako je dodao, Zakon o sportu iz 2016. propisuje obavezne zadravstve­ne preglede za svakog ko kreće da se bavi sportom.

- Sprovodi se široka paleta dijagnosti­čkih preventivn­ih pregleda i, za razliku od, na primer, SAD, radi se i elektrokar­diogram. Radimo ubrzano na tome da svi lekari budu familijarn­i sa interpreta­cijom elektrokar­diograma, koji u značajnoj meri može da pomogne u postavljan­ju sumnje na oboljenje, a onda sledi pregled drugih stručnjaka - objasnio je taj doktor i ukazao da je cilj pregleda da se što većem broju dece omogući da se barem rekreativn­o bave sportom.

 ??  ?? u školi na treningu svi su joj pritekli u pomoĆ, ali, nažalost, mija je preminula
u školi na treningu svi su joj pritekli u pomoĆ, ali, nažalost, mija je preminula

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia