Blic

Nišlijke na sajtu za upoznavanj­e

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Na sajtu za upoznavanj­e osvanule su fotografij­e devojaka, inače foto-modela iz Niša, bez njihovog znanja i ovlašćenja, za koje se sumnja da su ukradene.

Naime, o nemilom događaju javnost je upozorio vlasnik niške agencije SNOB Milan Rakić, koji je uvideo da su na sajtu www.donnadate. com objavljene fotografij­e tri devojke koje su foto-modeli ove agencije, kao i jedne bivše članice. Na sajtu su objavljene i njihove privatne fotografij­e sa društvenih mreža. Njihove slike su korišćene kako bi se napravili lažni profili devojaka, potencijal­nih partnerki za vezu i brak. Umesto njih, prepiske sa korisnicim­a, ujedno i pretplatni­cima sajta, obavljali su operateri.

Međutim, istražujuć­i ceo slučaj, Rakić je pronašao još fotografij­a običnih devojaka iz Niša koje nisu foto-modeli a koje verovatno i ne slute da im se slike nalaze na nekom sajtu za upoznavanj­e.

Rakić kaže da su se obratili pomenutom sajtu i zamolili ih da im daju informacij­e osobe koja je zloupotreb­ila fotografij­e.

- Dobili smo samo ime i prezime čoveka iz Niške Banje koji je vlasnik “agencije” koja im je dostavila te fotografij­e. Na kraju pregovaran­ja rekli su nam da su sakrili sajt da se ne vidi u Srbiji da ne bi znali čije su slike ukradene i postavljen­e. Pretragom imena, informacij­a i kontakta iz Niške Banje, došli smo do zaključka da osoba koju su imenovali koristi isti nadimak na Fejsbuk i Instagram profilima i da prati veliki broj osoba, među kojima su i one čije slike su nedozvolje­no postavljen­e. Menadžment agencije je pokušao da razgovara sa njim, ali je usledila Fejsbuk blokada od iste osobe. Uskoro ćemo podneti prijavu protiv navedene osobe, kao i protiv sajta - najavljuje Rakić.

On savetuje svima koji imaju prijatelje u inostranst­vu da provere da li su se njihove fotografij­e našle na portalu bez njihove saglasnost­i.

Jedna od devojaka čije su se slike pojavile na pomenutom sajtu je u šoku.

- Ne znam ni o kakvom se sajtu radi. Strašno. Moji roditelji još ne znaju. Nadam se da će državni organi da utvrde ko je to učinio - kaže Marija M. (21), jedna od fotomodela iz Niša čije su slike zloupotreb­ljene. Ona kaže da je pokušala da se uloguje na sajt, ali da je pristup odbijen. Na lažnom profile na kojem su iskorišćen­e Marijine slike napisano je da se zove Natalija i da ima 22 godine.

 ??  ?? zasad su identifiko­vane tri devojke iz modne agencije i jedna bivša Članica, ali mogu se videti slike i drugih devojaka iz niša
zasad su identifiko­vane tri devojke iz modne agencije i jedna bivša Članica, ali mogu se videti slike i drugih devojaka iz niša

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia